Rouskuseljanka

Pyöräytä karvarouskusaaliista ja kasviksista maittava keitto.
Rouskuseljanka on ihana arkiruoka mutta sopii hyvin myös isomman aterian alkukeitoksi.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

(4 annosta)

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

5 perunaa

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

2 porkkanaa

200 g palsternakkaa

100 g juuriselleriä

2 rkl öljyä

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

1 l vettä

1 kasvisliemikuutio

300 g ryöpättyjä karvarouskuja

1 pikkupurkki (70 g) tomaattipyreetä

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

0,5 tl mustapippuria

0,5 tl suolaa

1 tl kuivattua tai 2 rkl tuoretta timjamia

1 maustekurkku

0,5 dl persiljaa

Kuori ja pilko sipulit ja kuori ja paloittele perunat ja juurekset. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota vihanneksia hetki. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio ja anna keiton kiehua noin 20 minuuttia. Lisää ryöpätyt sienet, tomaattipyree ja mausteet. Kuumenna keitto. Kuutioi maustekurkku ja silppua persilja. Lisää ne keittoon vasta juuri ennen tarjoilua.

Ryöppää rouskut

  • Karvarousku kasvaa koivujen seuralaisena koko maassa. Sen paras satokausi on elokuusta syyskuun loppuun.
  • Karvarouskun voi käyttää kokonaan, jos se on toukaton. Käsittele rouskut jo metsässä: poista irtoroskat ja halkaise sieni.
  • Karvarouskut tulee ryöpätä ennen käyttöä. Keitä sieniä väljässä vedessä 10 minuuttia. Keittoaika lasketaan siitä, kun koko massa alkaa kiehua. Huuhtele sienet keittämisen jälkeen kylmässä, juoksevassa vedessä.
  • Ryöppäämisen jälkeen rouskut voi pakastaa, säilöä tai valmistaa muulla tavoin ruuaksi.
  • Litran vetoinen karvarouskusaalis on ryöpättynä noin 200 grammaa.