Kysely: Lihan jättäminen pois ruokavaliosta olisi vaikeaa noin 60 prosentille suomalaisista, sitä syö suomalaisista 96 prosenttia
Lihatiedotuksen kuluttajatutkimuksen mukaan lähes kaksi kolmesta suomalaisesta pitää lihasta luopumista perheen kannalta vaikeana.
H&K:n Sininen helpottaa monen kiireisen arkikokkaajan elämää. Perheet pitävät lihan vähentämistä vaikeana. Kuva: Lari LievonenLihatiedotuksen tekemän kuluttajatutkimuksen mukaan lihalla on paikkansa erityisesti perheen ruokailussa ja lihan korvaaminen jollakin muulla elintarvikkeella koetaan vaikeaksi.
Lihan kulutusta selvittävän tutkimuksen mukaan noin 70 prosenttia suomalaisista pitää lihaa hyvänä ruokana ja katsoo sen olevan oleellinen osa koko perheen ruokailua. Jossain muodossa lihaa syö 96 prosenttia suomalaisista.
Tutkimus selvitti myös suhtautumista lihasta luopumiseen. Henkilökohtaisesti tai perheen kannalta lihan jättäminen pois ruokavaliosta on vaikeaa noin 60 prosentille suomalaisista.
Sama määrä on myös sitä mieltä, että mikään muu elintarvike ei korvaa tarpeeksi hyvin lihaa. Lihasta luopuminen perheen ruokailussa on miesten ja naisten mielestä yhtä vaikeaa, mutta miehille henkilökohtaisesti vaikeampaa kuin naisille.
"Lihaa syödään maun, tottumuksen ja hyvän ravintosisällön takia. Laaja ja monipuolinen lihavalikoima sopii monenlaiseen ruuanvalmistukseen ja helpottaa varsinkin perheiden arkiruokailua", arvioi Lihatiedotuksen Riitta Stirkkinen tiedotteessa.
Vuoden 2019 ennakkotietojen mukaan naudan, sian, siipikarjan ja karitsan kokonaiskulutus oli 423,1 miljoonaa kiloa, kaksi prosenttia vähemmän kuin vuonna 2018.
Kulutus tilastoidaan luullisena lihana, niin sanottuna ruholihana. Kun ruholihan määrästä poistetaan luut ja otetaan huomioon hävikki ja jatkojalostus, syödyn lihan osuus on noin puolet.
Lihan kulutusta ohjaavat tekijät 2019 -tutkimukseen, vastasi 1 103 yli 15-vuotiasta suomalaista, poislukien Ahvenanmaa. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
Tutkimuksen teki Kantar TNS Agri Oy lokakuun lopulla vuonna 2019 Lihatiedotuksen toimeksiannosta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
