Kuumentamaton raakamaito voi sairastuttaa terveenkin
Elintarviketurvallisuusvirasto suosittelee edelleen, että raaka- eli tinkimaitoa käytetään vain kuumennettuna.Yersiniabakteeri kykenee raakamaidossa lisääntymään jääkaappilämpötilassa jo parissa päivässä niin, että se sairastuttaa terveen ihmisen. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee edelleen, että raakamaito käytetään mahdollisimman nopeasti ja vain kuumennettavien ruokien valmistamiseen.
Raakamaito on aina riskituote, koska sitä ei pastöroida sen sisältämien bakteerien tuhoutumiseksi. Kuumentamaton raakamaito on erityisen vaarallista lapsille, vanhuksille, raskaana oleville ja henkilöille, joilla on vastustuskykyä heikentävä perussairaus, Evira painottaa.
Evira selvitti yersiniamääriä yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa. Laitokset halusivat tietää, kuinka suuria bakteeriannoksia viime keväänä Itä-Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla raakamaidosta sairastuneet ihmiset saivat. Toistaiseksi Suomen laajimmassa raaakamaitoepidemiassa sairastui 55 henkilöä.
Tutkimuksessa selvisi, että sairastumista aiheuttava annos on pienempi kuin aiemmin on arvioitu.
Yersiniat ovat yleisiä maaperässä ja vesistöissä esiintyviä bakteereita, jotka voivat aiheuttaa ihmiselle suolistotulehduksen, yersinoosin.
Laki vaatii vain isoja raakamaidon myyjiä ottamaan maidosta ja lehmien lannasta näytteitä vaarallisimpien ruokamyrkytysbakteereiden varalta, Evirasta kerrotaan. Harvinaisempia taudinaiheuttajia kuten yersiniaa ei tutkita säännönmukaisesti.
Viranomaiset muistuttavat, että hyvä lypsyhygienia on tehokkain tapa estää yersiniabakteereita päätymästä raakamaitoon.
Raakamaito ja ruokamyrkytykset
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

