Puolen kilon kasvistavoite jää monilta suomalaisilla saavuttamatta – vain viidennes yltää siihen
Etätyössä lisääntyneet kotilounaat kasvattavat ongelmaa. Ihmiset syövät liian vähän kasviksia ja kuitua, mutta liikaa huonoja rasvoja.
Suomalaiset syövät liian vähän kasviksia. Ongelma on kärjistynyt entisestään koronaviruspandemian myötä. Kuva: Jaana KankaanpääEtätöitä tekevistä noin 70 prosenttia valmistaa lounaansa nykyisin itse. Ennen koronakriisiä ravintolalounaan nautti päivittäin reilut 40 prosenttia palkansaajista, korona-aikana vain 8 prosenttia.
Harva kuitenkaan onnistuu keittiössä niin hyvin kuin olisi terveyden kannalta suositeltavaa. Varsinkin kasviksia syödään liian vähän. Myös kuitua kotilounaasta tulee liian vähän, huonoja rasvoja taas liikaa.
Puolen kilon kasvistavoite jää arjessa saavuttamatta 80 prosentilla suomalaisista.
”Kotitekoinen lounas häviää ravitsevuudessa miltei jokaisella ravintolalounaalle. Lounastajan saama energiamäärä on usein sama, mutta ravintoarvossa erot ovat huikeita. Monipuolisessa lounaassa esimerkiksi kuidun määrä voi olla puolta suurempi huonompaan vaihtoehtoon verrattuna. Myös vitamiineissa on isot erot”, Edenred Suomen vastuullisuusjohtaja Laura Kuusela sanoo.
”14 prosenttia miehistä ja 22 prosenttia naisista syö liian vähän kasviksia. Kasviksia tulisi syödä puoli kiloa päivässä. Etenkin miehet hyötyvät lounasruokalassa syömisestä. Ravintolassa syövät miehet saavat jo lounaasta sen verran kasviksia kasaan kuin muut miehet koko päivässä”, Kuusela sanoo.
Korona-aikana 80 prosenttia työntekijöistä vietti etätöissä vähintään puolet työajasta.
”Vuorokaudesta kolmannes nukutaan, kolmannes työskennellään ja kolmannes on vapaa-aikaa. Kun työaikaosuus siirtyy kodin seinien sisään, on selvää, että kotona olemisen luonne muuttuu”, Kuusela sanoo.
Helsingin yliopiston lokakuussa 2021 julkistettu tutkimus, joka on osa kansainvälistä Corona Cooking Surveytä, paljastaa, että korona-aikana etätyöläisten on ollut hankalaa saada ravitsevaa lounasta.
”Pandemia lisäsi välipalojen syöntiä. 30 prosentilla ihmisistä lisääntyi makeiden naposteltavien määrä. Suolaisten naposteltavien määrä lisääntyi viidenneksellä. Etätyö oli myös yhteydessä kasvisten käytön vähentymiseen ja suolaisten naposteltavien käytön lisääntymiseen”, Kuusela sanoo.
Ihmisten kokema psyykkinen rasitus on yhteydessä todennäköisyyteen kuluttaa useammin makeita naposteltavia, sokeroituja juomia ja alkoholijuomia.
”Kun etätyö lisääntyy ja sosiaaliset kontaktit vähenevät, epäterveellisen syömisen riski kasvaa”, Kuusela sanoo.
Tiedot käyvät ilmi joka viides vuosi toteutettavasta FinnRavinto2017-tutkimuksesta, jonka tulokset julkaistiin vuonna 2019.
Pandemia lisäsi välipalojen syöntiä.
MUOKATTU 7.6. KLO 21.12: Otsikko vaihdettu. 80 prosentin sijaan vain 20 prosenttia eli viidennes yltää puolen kilon kasvistavoitteeseen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


