Ohrasämpylät
Parhaat sämpylät syntyvät puuronjämistä. Älä suotta heitä tähteeksi jäänyttä puuroa pois, vaan käytä se sämpylätaikinan pohjaksi. Hävikki vähenee ja syöjät kiittävät.Ohrasämpylät
Ainekset
- 6 dl lämmintä vettä
- 5 dl ohrapuuroa
- 2 pussia kuivahiivaa
- 2 tl suolaa
- 3–6 rkl marjajauhetta
- (1 dl kuivattua nokkosta)
- 4 dl ohrajauhoja
- noin 8–12 dl vehnäjauhoja
Valmistusohje
Sekoita ohrapuuro ja hiiva lämpimään nesteeseen. Lisää marjajauhe, (nokkonen) ja suola. Lisää ohrajauhot ja niin paljon vehnäjauhoja, kunnes taikina irtoaa hieman kulhon reunoista. Taikina saa olla melko löysää. Anna taikinan kohota tunnin ajan.
Vaivaa taikinaa hetki ja pyörittele tai lusikoi siitä litteitä, noin 10 cm:n levyisiä, pyöreitä leipiä pellille. Anna leipien kohota puolen tunnin ajan, pistele ne esimerkiksi haarukalla ja paista 225 asteessa 15–20 minuuttia, kunnes niiden pohjat ovat saaneet hieman väriä.
Ohje: Satu Hovi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

