Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Nokkosia, nuudelia, spelttiä, voikukkaa – Lounassalaatin aineksista on nyt runsaudenpula

    Kesäkeittiössä petaa tarjoiluvadille ensin vihreä salaattipohja. Kokoa päälle ruokaisia aineksia mieltymysten mukaan. Lopuksi vähän kastiketta ja lounassalaatti on valmis tarjolle.
    Keitä nokkos-pastasalaattiin kierrepastaa, sillä nokkossose tarttuu siihen tasaisesti.
    Keitä nokkos-pastasalaattiin kierrepastaa, sillä nokkossose tarttuu siihen tasaisesti. Kuva: Sanne Katainen
    Nuudelisalaatissa maistuvat tuore inkivääri, korianteri, limetti sekä chili.
    Nuudelisalaatissa maistuvat tuore inkivääri, korianteri, limetti sekä chili. 
    Paistettu kananpojanfileen voi tarjota maalaissalaatissa kylmänä tai lämpimänä.
    Paistettu kananpojanfileen voi tarjota maalaissalaatissa kylmänä tai lämpimänä. 
    Varhaiskaalin lehteen kääritty jauheliha-spelttitäyteinen kääryle on helppoa sormin syötävää lounasruokaa.
    Varhaiskaalin lehteen kääritty jauheliha-spelttitäyteinen kääryle on helppoa sormin syötävää lounasruokaa. 

    Nypi salaattipohjaksi kasvimaalta ylimääräiset yksilöt, jotta jäljelle jääneillä salaateilla on tarpeeksi tilaa kasvaa.

    Myös voikukan rapeat, nuoret lehdet ovat käyttökelpoista salaattiainesta. Niissä on runsaasti C-vitamiinia ja kaliumia. Leikkaa tyvi sekä isommista lehdistä keskiruoti pois. Sileälaitainen ja varjossa kasvanut voikukka on maultaan paras. Revi hentolehtinen salaatti käsin pienemmäksi, sillä veitsellä tulee helposti liian pientä ja vetistä silppua.

    Kasvimaalta noukitaan ensimmäiset sipulit varsineen. Ne ovat rapeita ja sopivan mietoja raakasalaattiin. Myös ruohosipulia kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon. Ruohosipulin kukat ovat kauniita, syötäviä koristeita.

    Pääruokasalaatit kaipaavat kasvisten lisäksi myös ruokaisia ainesosia. Pilko salaattiin lihaa, kalaa, broileria. Keitä lisäksi pastaa, kuskusia, nuudelia, spelttihelmiä tai ohraa.

    Salaatti kaipaa seurakseen vielä kastikkeen. Ruokaisat salaatit maistuvat kermaviili- tai jugurttikastikkeen kera. Pirskota vihersalaatille sitruunamehua ja oliivi- tai rypsiöljyä. Sitruunamehun tilalle sopii myös viinietikka. Tai sekoita pullossa täysmehua, öljyä, suolaa ja pippuria. Pieni sokerin lisäys kastikkeessa pyöristää kasvisten makuja.

    Valmis kastike säilyy muutamia päiviä jääkaapissa. Pieni määrä öljykastiketta riittää, jotta salaatti pysyy raikkaana ja terhakkana.

    Maalaissalaatti

    4 annosta

    400 g (3–5 kpl) maalaiskananpojan ohutfileetä, appelsiini-inkivääri

    2 rkl voita

    1 pkt (150 g) mozzarellaviipaleita

    8–10 pisara- tai miniluumutomaattia

    1 ruukku jääsalaattia

    voikukanlehtiä

    basilikanlehtiä

    Kastike

    1 prk kermaviiliä

    1/2 dl ruohosipulia

    2 rkl hunajaa tai sokeria

    1 rkl sitruunamehua

    Paista kananpojan fileet pannulla voissa kypsiksi molemmilta puolilta. Viipaloi kypsinä.

    Revi salaatti ja voikukan lehdet. Levitä tarjoiluvadille. Nosta viipaloitu filee päälle, samoin juustoviipaleet sekä halkaistut tomaatit. Koristele basilikanlehdillä.

    Sekoita kastikkeen ainekset ja tarjoa salaatin kanssa. Lisäksi tuoretta leipää.

    Nuudelisalaatti

    4 annosta

    1 pkt (250 g) mifu-suikaleita, paprika-chili

    1 rkl voita

    1 pussi (200 g) munanuudelia

    1 rkl inkivääriraastetta

    1 makea punainen chili

    1 kevätsipuli varsineen

    tuoretta korianteria

    Kastike

    1 limetin mehu

    1 rkl makeaa chilikastiketta

    1 rkl soijakastiketta

    3 rkl rypsiöljyä

    Leikkaa suikaleet kahteen osaan. Paista pannulla voissa nopeasti kypsäksi molemmin puolin.

    Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja lisää tippa öljyä, etteivät ne tartu toisiinsa.

    Poista chilistä siemenet ja leikkaa pieniksi paloiksi. Suikaloi sipuli, ja leikkaa varret ohuiksi renkaiksi. Nostele ainekset keskenään sekaisin. Sekoita kastikeainekset ja tarjoa erikseen tai valuta salaatin päälle.

    Speltti-jauhelihakääröt

    5–6 annosta

    1 dl spelttihelmiä

    1/2 liemikuutiota

    2 dl vettä

    1 pkt (400 g) jauhelihaa

    1 rkl voita

    1 kevätsipuli varsineen

    1–2 valkosipulin kynttä

    1/2 tl mustapippurirouhetta

    1 prk (400 g) basilikan makuista tomaattikastiketta

    nippu persiljaa

    ruohosipulia

    1 varhaiskaali

    Keitä spelttihelmet kypsiksi liemikuutiolla maustetussa vedessä. Ruskista jauheliha ja lisää pannulle sipuli ja valkosipuli pilkottuna. Kuullota hetki. Lisää tomaattikastike ja pippuri. Hauduta, kunnes seos on täyteläistä ja kiinteää.

    Sekoita joukkoon valutetut spelttihelmet ja hienonnettua persiljaa sekä ruohosipulia.

    Irrota kaalista lehdet ja levitä lehdille täytettä. Paketoi niin, että toinen pää jää auki. Sido rulla kiinni ruohosipulilla.

    Mikäli täytettä jää, lisää nestettä ja tarjoa lämpimänä lisäkkeenä.

    Nokkos-pastasalaatti

    4 annosta

    200 g täysjyväpastaa

    vettä, suolaa

    2 rkl rypsiöljyä

    1 l nokkosen versoja tai lehtiä

    1/2 l suolaa

    1/2 tl valkopippuria

    3 rkl hienonnettua ruohosipulia

    1 prk (180 g) salaattijuustoa

    200 g lämminsavulohta

    (sitruunanlohkoja)

    Kiehauta huuhdellut nokkoset, valuta ja soseuta. Mausta sose suolalla ja pippurilla.

    Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä lähes kypsäksi. Täysin kypsä pasta on helposti "lötkön" tuntuista salaatissa. Valuta ja sekoita joukkoon ruokaöljy sekä nokkossose.

    Laita ainekset tarjolle laakeaan kulhoon. Murra salaattijuustolohkoista reiluja paloja ja leikkaa savukala haarukkapaloiksi. Laita tarjolle halutessasi vielä sitruunalohkoja.