Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Ihastuta mustikkapullilla – sisältää vaniljaisen salaisuuden

    Mustikkaisissa pullissa täytetystä taikinalevystä leikatut suikaleet kieputetaan rennosti sykeröiksi, joiden tyyli näissä pullissa on vapaa.
    Rennosti kiepautetuissa mustikkapullissa maistuu vanilja ja mustikat.
    Rennosti kiepautetuissa mustikkapullissa maistuu vanilja ja mustikat. Kuva: Sanne Katainen

    Lisämakua pulliin tuo makua paistonkestävä vaniljakreemijauhe. Taikina valmistetaan juurimenetelmällä, jolloin hiiva herätetään vellimäisessä liemessä ja taikina kohotetaan vain kerran, leivonnaisiksi muotoiltuina.

    Mustikkapullat

    noin 16 kpl

    • Ainekset
    • ½ pkt (à 50 g) g hiivaa
    • 2 ½ dl maitoa tai vettä
    • 1 dl sokeria
    • 7–8 dl vehnäjauhoja
    • 1 kananmuna
    • ½ rkl kardemummaa
    • 50 g voita tai margariinia
    • Täyte
    • 100 g voita tai margariinia
    • 1 dl vanijakreemijauhetta (paistonkestävää, esim. DrOetker)
    • ½ prk (à 200 g) maitorahkaa
    • 1 dl sokeria
    • noin ½ dl vettä
    • 3 dl mustikoita
    • Voiteluun
    • 1 kananmuna
    • Koristeluun
    • 1 dl tomusokeria
    • ½–1 rkl vettä

    Valmistusohje

    Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää puolet sokerista sekä sen verran vehnäjauhoja, että syntyy vellimäinen seos. Peitä kulho liinalla ja nosta lämpimään vesihauteeseen, kunnes taikinajuuri kuplii, eli noin 10 minuutiksi. Kun juuri kuplii, on hiiva aloittanut toimintansa ja voit jatkaa taikinan työstämistä.

    Valmista juuren herätessä täyte. Pehmitä rasva tarvittaessa mikrossa, mutta älä anna sulaa. Sekoita joukkoon vaniljakastikejauhe, rahka ja sokeri. Jos tahna tuntuu liian paksulta, lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes massa on levityskelpoisen notkeaa. Anna tekeytyä taikinan valmistelun ajan.

    Lisää taikinajuureen loppu sokeri, muna, kardemumma sekä sulatettu rasva. Alusta joukkoon jauhoja, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä noin 10 minuuttia.

    Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä pinnalle täyte ja ripottele puolelle levylle mustikat. Taita toinen puoli päälle. Jaa taikina taikinapyörällä tai veitsellä noin 16 suikaleeseen. Kieputa suikaleita akselinsa ympäri ja pyöräytä sykerölle. Jätä päät syntyneen pullan sisälle tai alapuolelle. Nosta pullat leivinpaperin päälle pellille ja peitä liinalla. Anna kohota vähintään 30 minuuttia.

    Voitele pullat munalla ja paista 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Anna jäähtyä.

    Koristelua varten siivilöi tomusokeri kulhoon. Sekoita joukkoon vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes kuorrute on sopivan juoksevaa. Pursota tai valuta kuorrutetta pullien pinnalle.

    Vinkki: Voit käyttää mustikoiden sijaan myös muita marjoja.

    Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.