Mehevä kaalipiirakka
Kaali on mainio piirakantäyte. Tässä kaalipiirakassa on valkokaalin lisäksi hapankaalia ja pohjana veteen tehty vehnäjauhotaikina. Siirappi antaa piirakkaan ihanan makeuden.
Hiivataikinapohjaista mehevää kaalipiirakkaa koristaa taikinanauhoista tehty ristikko. Kuva: Kimmo HaimiMehevä kaalipiirakka
Uunipannullinen
Ainekset
Pohja ja ristikko
- 5 dl vettä
- 50 g hiivaa
- 1 tl suolaa
- 100 g voita
- 11 dl vehnäjauhoja
Täyte
- 750 g valkokaalia
- 1 iso sipuli
- 1 porkkana
- 3 rkl voita
- 250 g hapankaalia
- 1 prk (120 g) smetanaa
- 4 rkl siirappia
- 2 tl meiramia
- 1/2 tl mustapippurirouhetta
- 2 tl suolaa
Voiteluun
- 1 muna
Valmistusohje
Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sulatettu voi ja jauhot. Sekoita taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna kohota peitettynä lämpimässä, vedottomassa paikassa noin puoli tuntia. Ota taikina noin 3/4. Kauli tai taputtele jauhotetulla kädellä leivinpaperin päälle uunipannun pohjalle ja reunoille. Anna kohota peitettynä.
Hienonna kaali ja sipuli. Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Kuullota kasvikset voissa tilavassa kattilassa. Lisää valutettu hapankaali, smetana, siirappi ja mausteet. Hauduta pehmeäksi. Maista täytettä ja lisää mausteita tarvittaessa.
Levitä jäähtynyt täyte kohonneelle pohjalle. Jätä reunoja hiukan vapaaksi. Voitele reunat munalla. Kauli lopusta taikinasta levy. Voitele levy ja leikkaa kapeiksi suikaleiksi. Tee nauhoista ristikko piirakan päälle. Paista uunin ala/keskiosassa 200 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes kypsä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

