Tulevaisuuden ruoka paistuu ehkä kärpäsöljyllä
Hyönteiset tekevät yhä voimakkaammin tuloaan ihmisten ruokapöytiin. Jossain vaiheessa ne ehkä kilpailevat samoista asiakkaista kasviöljyjen kanssa.
Tässä ruoka paistuu vielä rypsiöljyllä, mutta tuleeko hyönteisöljyistä sille tulevaisuudessa haastaja? Kuva: Jaana KankaanpääEi aivan lähiaikoina, mutta jossain vaiheessa ruokaöljymarkkinoille rynnivät hyönteisperäiset öljyt, maalailee jutussaan Foodnavigator-verkkolehti. Esimerkiksi Aasiassa ja läntisessä Afrikassa käytetään jo nyt termiittiöljyä uppopaistamiseen.
Niiden kehittelyyn kannustaa tarve löytää korvaavia ja kestäviä proteiinilähteitä nykyisten proteiinilähteiden rinnalle.
Vaikka hyönteisperäiset öljyt eivät sisälläkään yhtä runsaasti omega-3-rasvahappoja kuin kala, niissä on lehden mukaan kuitenkin runsaasti ihmiselle tärkeitä rasvahappoja.
Länsimaalaisten kuluttajien keskuudessa niiden yleistymisen tiellä on kuitenkin yksi iso este: "yuk factor" eli "yäk-tekijä", Foodnavigator toteaa. Sitä voi helpottaa totuttelemalla asekärpäs- ( Stratiomyidae) ja heinäsirkkaöljyjen aromiin, joka on lehden mukaan "miellyttävän hedelmäarominen".
Toisaalta torakkaöljyn oksennukselta vaikuttava maku tuskin aisteja kutkuttelee. Se sopii lähinnä teollisuuden voiteluaineeksi tai maaliksi, lehti kuittaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
