Lottien joukkoruokailujen perinne elää lounasravintolassa
Lottamuseon uusi verkkonäyttely kertoo, miten lakkautetusta järjestöstä kehittyi pohjoismainen ravintolaketju.
Työmaahuollon keittiö on sijoitettu junavaunuun Lapin jälleenrakennustyömaalla vuonna 1945. Kuva: LottamuseoLotta Svärd -järjestö lakkautettiin välirauhansopimuksen nojalla syksyllä 1944. Sotien aikana se avusti siviilejä kotirintamalla ja armeijaa sotatoimialueilla.
Sen suurin jaosto oli muonitusjaosto, joka hoiti erilaisia tehtäviä joukkoruokailusta lottakanttiineihin. Sen toimintaa organisoi Lottajärjestön keskusjohtokunnan rajatoimisto, jolle oli keskitetty hallinnolliset tehtävät ja lottatyövoiman välittäminen sinne, missä sitä kulloinkin tarvittiin.
Kun välirauha oli solmittu, järjestön täytyi huolehtia komennukselta vapautuvista lotista. Tätä tarkoitusta varten perustettiin marraskuun alussa 1944 Työmaahuolto ry.
Sen tehtävänä oli muun muassa Pohjois-Suomen jälleenrakennustyömaiden muonittaminen.
Työmaahuolto yhtiöitettiin jo seuraavana vuonna ja sen toiminta alkoi laajentua. Se osallistui muun muassa Helsingin vuoden 1952 olympialaisten muonitukseen.
Vuonna 1978 Työmaahuolto tytäryhtiöineen myytiin Oy Fazer Catering Ab:lle. Fazer myi Työmaahuollon Vantaalla sijainneen tuotantolaitoksen eteenpäin Helsingin kaupungille. Fazer halusi ainoastaan työpaikkaruokaloiden ketjun, johon kuului lähes 200 toimipistettä.
Siitä kehittyi vuosikymmeniä myöhemmin muihinkin Pohjoismaihin levinnyt lounasravintolaketju Fazer Food Services. Suomessa yritys jatkaa lottien ruokaperinnettä Amica-lounasravintoloillaan.
Lottamuseo on julkaissut Työmaahuollon vaiheista avoimen verkkomateriaalin, Lottajärjestön rajatoimistosta Työmaahuolloksi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

