KOMMENTTI: Pizzapoliisien raaka-ainelaskelmat täysin metsään
Pitsan ostaja kiinnittää harmittavan harvoin huomiota raaka-aineiden laatuun.
Pitsaa voi tehdä kotona erittäin edullisesti, vaikka raaka-aineet olisivatkin laadukkaita. Kuvassa Kantrin kolumnistin, Olga Temosen perunapitsa. Kuva: Marita WaenerbergPoliisi julkaisi viime viikolla näyttävän kampanjan harmaata taloutta vastaan kehottamalla ihmisiä kiinnittämään huomiota alle kuuden euron pitsoihin. Poliisin laskelmien mukaan pelkästään raaka-aineisiin kuluu pitsan hinnasta 2,3 euroa.
Hintalaskelma herättää hämmästystä, kun ottaa huomioon kaupassa myytävien pakastepizzojen hinnat. Keskolta Pirkka kiviuunipizza irtoaa 2,25 euron kappalehintaan. Prisman Rainbowsta saa pulittaa 1,49 euroa. Lidlin Trattorio Alfredon hinta on noin 1,80 euroa kampanjasta riippuen.
Eli käsittelemättömät raaka-aineet ovat poliisien laskelmien mukaan huomattavasti paistovalmista pitsaa kalliimpia.
Pitsan pohja valmistetaan vehnäjauhosta, öljystä, hiivasta ja suolasta. Kilo vehnäjauhoja maksaa vähittäiskaupassakin helposti alle puoli euroa. Tomaattikastikkeen pohjana kilo tomaattimurskaa maksaa vähittäiskaupassa noin 1,30 euroa.
Täytteen muut osat, juusto ja vaihtelevat liha ja kasvikset, ovat pitsan kallein elementti. Niiden laatuun kuluttajakin kiinnittää huomiota, jos alkuperä ja esimerkiksi lihapitoisuus kiinnostavat. Pitsan luonteeseen kuuluu kuitenkin ohuus ja leivänomaisuus, jolloin täytteitä ei käytetä kovin suurta määrää.
Keskustelu pitsan hinnasta kiertyy tuttuun teemaan siitä, mikä on ruuan oikea hinta. Laatuun satsaaminen on harvoin pitserioiden kilpailuetu, pikaruokamarkkinoilla hinnalla kilpailu on huomattavasti yleisempää.
Ylikansallinen McDonalds kampanjoi tasaisin väliajoin yhden euron hampurilaisilla, joista kolmannes on lihaa. Olisi kiinnostavaa tietää, minkä hinnan poliisi laskee sen raaka-aineille.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
