Jos hillo homehtuu kellarissa, vika ei välttämättä ole kellarissa itsessään – Marttojen vinkeillä ruoka viihtyy kellarissa
Kellarissa ei kannata säilyttää esimerkiksi lihaa tai kalaa.
Hillot, mehut, vihannessäilykkeet, talviomenat sekä varastojuurekset ovat perinteisiä kellarissa säilytettäviä ruokia. Kuva: Petteri KivimäkiTulevan sähkölaskun hinta hirvittää, ja jääkaappihan syö sähköä yötä päivää. Voisikohan kellaria hyödyntää jääkaapin korvikkeena?
Yksiselitteistä vastausta on hankala antaa, muotoilee Marttaliiton kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen.
”Etenkin, jos kyseessä on maakellari, jota ei ole käytetty aikoihin, kannattaa ihan ensimmäisenä tarkistaa, mikä lämpötila kellarissa on ja valuuko sinne vettä.”
Kellarien lämpötila voi vaihdella paljonkin, mutta mittarin pitäisi pysytellä alle 10 asteessa. Kellareissa on perinteisesti tavattu säilyttää itse tehtyjä hilloja, mehuja, vihannessäilykkeitä, talviomenoita sekä varastojuureksia, kuten perunoita ja porkkanoita. Liian kostea kellari homehduttaa etenkin hedelmät ja vihannekset herkästi, joten ilmanvaihdosta ja tuuletuksesta on syytä huolehtia.
Kellarissa ei kannata säilyttää mitä tahansa, sillä vaikka lämpötila pysyisikin jääkaappilukemissa eli muutamassa asteessa, kellarin kosteus on liikaa erityisesti herkästi pilaantuville tuotteille, kuten lihalle ja kalalle.
”Kellarista ei siis ole jääkaapin korvikkeeksi, mutta kaikki ruoka ei vaadi ihan jääkaappiolosuhteita”, Tuovinen muotoilee.
Jos aistinvarainen laadunvalvonta hälyttää, tuotetta ei pidä käyttää.
Jos hillot alkavat homehtua kellarissa, vika ei välttämättä ole kellarissa itsessään. Tuovinen huomauttaa, että mitä tahansa kotona säilöökin, tärkeintä on käyttää laadukkaita raaka-aineita ja työskennellä hygieenisesti.
”Mehuja ja hilloja ei kannata valmistaa jääkaapin perukoille unohtuneista marjoista, jotta ei tule säilöttyä homeitiöitä marjojen ohella”, Tuovinen muistuttaa.
Purkit ja pullot on myös syytä kuumentaa ennen käyttöä. Lisäksi sekä raaka-aineita, valmista tuotetta että purkkeja ja pulloja on syytä käsitellä vain puhtain käsin.
Parasta ennen -päivämääriä ei kotitekoisissa tuotteissa tietenkään ole, joten ennen kotitekoisten tuotteiden käyttöä niille onkin syytä omistaa silmäys ja nuuhkaisu. Jos aistinvarainen laadunvalvonta hälyttää, tuotetta ei pidä käyttää.
Tuovinen huomauttaa myös, että kotitalouksia on tässä maassa monenlaisia. Jos on aikaa, osaamista ja tilaa, maakellari tuo oivan lisän oman kotivaran kartuttamiseen. Esimerkiksi kerrostaloasukkailla ei välttämättä ole tilaa säilyke- ja hillosavotan toteuttamiseen, saati valtavan purkki- ja pullomäärän säilyttämiseen.
”Kotivarasta voi onneksi pitää huolta muullakin tavoin kuin varastoimalla kellarin täyteen”, Tuovinen muistuttaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








