Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Mitä tekisikään kaikista näistä omenista? Tästä saat ohjeet herkulliseen hillokkeeseen, piirakkaan, kukkoon ja jopa kasvissosekeittoon plus monta muutakin vinkkiä

    Puutarha suo jälleen tänä syksynä runsaasti omena-antiaan. Omenatarhuri saattaa joskus tuntea pientä voimattomuutta: mihin kaikkeen tätä satoa saisikaan hyödynnettyä?
    Omenat ovat kypsyneet tänä vuonna etuajassa. Sadon määrä on ProAgrian mukaan normaali ja laatu hyvä.
    Omenat ovat kypsyneet tänä vuonna etuajassa. Sadon määrä on ProAgrian mukaan normaali ja laatu hyvä. Kuva: Sanne Katainen

    Tuoreet omenat ovat loistoaines sellaisenaan mehuksi. Niiden joukkoon voi lisätä muitakin hedelmiä tai marjoja.

    Omenamehu syntyy niin höyryttämällä kuin keittämälläkin. Suuremmat määrät voi kylmäpuristaa mehustamoissa ja säilyvyyttä voi tehostaa pastöroimalla. Toki tuoremehun voi myös pakastaa.

    Omenaviipaleet tai renkaat voit kuivattaa alle 50-asteen lämmössä tai lankaan pujottamalla ilmavassa paikassa. Kuivattuina omenaviipaleet ovat hyvää naposteltavaa, ja ne maistuvat myös omatekoisessa myslissä.

    Omenoiden hilloaminenkaan ei ole vaikeaa. Hillon voi valmistaa joko liedellä kattilassa tai näppärästi vuoassa uunissa. Hillon voi haudutella joko sattumia sisältäväksi tai soseuttaa täysin sileän samettiseksi.

    Vaihtelua hilloon saat maustamalla sen esimerkiksi vaniljalla, kanelilla, inkiväärillä, sitruunalla tai vaikka tähtianiksella, timjamilla tai rosmariinilla. Etikalla ja sipuleilla höystettynä omenapalat muuntuvat chutneyksi, oivaksi lisukkeeksi possu- ja broileriruuille.

    Omena sopii monenlaiseen leivontaan ja yhtä hyvin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin.
    Omena sopii monenlaiseen leivontaan ja yhtä hyvin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin. Kuva: Jarno Mela

    Omena sopii erinomaisesti monenlaiseen leivontaan ja ruokien valmistamiseen. Kokeile perinteisten piirakoiden päälle omenaviipaleita vaihteeksi eri asetelmissa, kukkina, shakkiruutuina tai renkaina.

    Makeat omenat sopivat sellaisenaan syötäviksi ja leivontaan, happamat omenat ovat parhaimmillaan säilöttyinä ja ruuanlaitossa.

    Oletko maistanut ranskalaista kumottavaa tarte tatinia, rullattavaa omenastrudelia, helppoja muffineja tai kielen vieviä leivoksia? Omena on paikallaan myös suolaisissa juusto- tai lihapiirakoissa sekä raasteena leipä- ja sämpylätaikinoissa.

    Tee syksyinen omenasmoothie, omenavispipuuroa tai -uuniohrapuuroa, uuniomenoita erilaisilla täytteillä, omenapaistosta kaurakuorrutuksen lisäksi mysli-, pähkinä- tai manteliseoksella, omenapannaria ja -lettuja, omenakeittoja ja -kiisseleitä.

    Omena sopii myös suolaisiin ruokiin: kuutioina salaatteja keventämään, lohkoina kasvis- ja broileripatoihin, mehevöittämään keittoja tai raasteena murekemassoja, lisukkeenä possupaistin kylkeen lohkoina haudutettuna tai uunijuurespellin virkistykseksi.

    Höystä makkaroiden lisänä tarjottava hapankaali omenaraasteella.

    Kokeilepa lihapaistin lisäksi jugurttikastiketta, jonka maustat raastetulla omenalla ja valkosipulilla.

    Omenaviikkoa vietetään 19–25. syyskuuta.

    Omenapaloja sisältävä hilloke on ihanaa maustamattoman jugurtin tai puuron silmänä, juustotarjottimen lisänä tai paahtoleivän juhlistajana.
    Omenapaloja sisältävä hilloke on ihanaa maustamattoman jugurtin tai puuron silmänä, juustotarjottimen lisänä tai paahtoleivän juhlistajana. Kuva: Jarno Mela

    Rustiikki omena-kardemummahilloke

    noin 1 litra

    • Ainekset
    • 1 kg kuorittuja ja pieneksi paloiteltuja omenoita
    • 1 dl appelsiinimehua
    • 5 dl hillosokeria
    • 2 tl rouhittua kardemummaa
    • 2 tl vaniljasokeria

    Valmistusohje

    Pane pestyt ja lohkotut omenat ja appelsiinimehu kattilaan.

    Keitä noin 10 minuuttia omenoiden kiinteyden mukaan.

    Lisää hillosokeri ja kardemumma. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja anna kiehua maltillisesti noin 10 minuuttia, välillä sekoittaen. Mausta seos vielä vaniljalla.

    Kaada hillo kuumiin, puhtaisiin purkkeihin ja sulje hyvin. Säilytä viileässä.

    Satokautena omenapiirakkaa kannattaa tehdä reilu pellillinen ja pakastaa osa paloina.
    Satokautena omenapiirakkaa kannattaa tehdä reilu pellillinen ja pakastaa osa paloina. Kuva: Jarno Mela

    Omenarengaspiirakka

    noin 30 palaa

    • Ainekset
    • Pohja
    • 200 g voita
    • 2½ dl sokeria
    • 4 kananmunaa
    • 4 dl maustamatonta jugurttia
    • 4 dl vehnäjauhoja
    • 1 dl perunajauhoja
    • 2 tl vaniljasokeria
    • 2 tl leivinjauhetta
    • 1 tl ruokasoodaa
    • Päälle
    • noin 600 g luomuomenoita
    • 1 sitruunan mehu
    • 3—4 rkl sokeria
    • 1 rkl kanelia

    Valmistusohje

    Käsittele ensin omenat. Ota huuhdotuista luomuomenoista omenaporalla kota ja kanta pois. Leikkaa omenat renkaiksi. Kääntele mukaan puristettu sitruunamehu.

    Vaahdota pohjan pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen, samalla vatkaten. Lisää vuorotellen jugurtti ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita vain tasaiseksi, älä turhaan.

    Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle (40 x 30 senttiä). Asettele pohjan päälle omenarenkaat, paina hieman ja ripottele niille sokeri sekä kaneli.

    Paista piirakkaa uunin keskiosassa 200 asteessa noin 45 minuuttia.

    Tarjoa leivonnainen vaniljajäätelön tai vaahdotetun vaniljakastikkeen kera.

    Erilaiset omenapaistokset ovat syksyn vakioherkkua. Oletko kokeillut omenoita kukkomuodossa?
    Erilaiset omenapaistokset ovat syksyn vakioherkkua. Oletko kokeillut omenoita kukkomuodossa? Kuva: Jarno Mela

    Omenakukko

    noin 6 annosta

    • Ainekset
    • 125 g voita
    • 1 dl sokeria
    • 1 kananmuna
    • 2 dl ruisjauhoja
    • 1 dl vehnäjauhoja
    • 1 tl leivinjauhetta
    • ripaus suolaa
    • Täyte
    • 1 l omenapaloja
    • 1 dl sokeria
    • 1½ tl vaniljasokeria
    • 1½ rkl perunajauhoja

    Valmistusohje

    Sekoita pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna samalla hyvin vatkaten. Yhdistä ruis- ja vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola. Sekoita ne taikinaan. Jaa taikina kahdeksi palaksi ja nosta jääkaappiin jähmettymään.

    Kauli pohjataikina kahden jauhotetun leivinpaperin välissä uunivuoan (noin 2 litraa) kokoiseksi ja kumoa taikina pohjaa ja reunoja peittämään. Kauli toinen samaan tapaan kannen kokoiseksi. Käytä jauhoja apuna.

    Sekoita omenapaloihin, sokerit ja perunajauho. Kaada seos taikinapohjan päälle. Kumoa kansi ja nipistele reunat kiinni. Pistele taikinaan reikiä haarukalla.

    Kypsennä omenakukkoa 200 asteessa uunin keskitasolla noin 35 minuuttia. Anna jäähtyä vähintään 15 minuuttia ennen tarjoamista. Tarjoa lisänä vaniljakastiketta tai -jäätelöä.

    Sadonkorjuujuhlien alkupalaksi sopii loistavasti lempeän omena-arominen kasviskeitto. Keitto on sekä gluteeniton että laktoositon.
    Sadonkorjuujuhlien alkupalaksi sopii loistavasti lempeän omena-arominen kasviskeitto. Keitto on sekä gluteeniton että laktoositon. Kuva: Jarno Mela

    Omena-kasvissosekeitto

    noin 6—8 annosta

    • Ainekset
    • noin 800 g (5 kpl) luomuomenoita
    • 1 sipuli
    • 4 valkosipulinkynttä
    • 2 rkl öljyä
    • 3 (noin 300 g) porkkanaa
    • 2 (noin 400 g) palsternakkaa
    • 8 dl vettä
    • 2 kasvisliemikuutiota
    • 1 tl timjamia
    • 1 tl basilikaa
    • ¼ tl mustapippuria
    • ½ tl suolaa
    • 1 prk (250 ml) kookosmaitoa

    Valmistusohje

    Poista huuhdelluista omenoista kannat ja kodat. Lohko omenat.

    Kuori ja hienonna sipulit ja pane öljyyn kattilaan kuullottumaan.

    Kuori juurekset, paloittele ja lisää sipulien joukkoon. Kuullota hetki. Lisää omenalohkot, kääntele hetki. Lisää vesi, liemikuutiot ja mausteet. Anna kiehua, kunnes ainekset ovat pehmeitä.

    Soseuta keitto, lisää kookosmaito ja tarkista maku.

    Tarjoa yrtein koristeltu keitto alkuruokana hyvän leivän kera.