Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Perunalimppu

Perunalimppu on suomalaisen kodin klassikkoleipä. Perunan lisäksi mämmimaltaat ja piimä antavat sille ominaisen maun. Perunalimpusta saa myös annosmaljan keitolle.
Perunalimpun sisältä voi tarjoilla vaikka hapankaalisosekeiton.
Perunalimpun sisältä voi tarjoilla vaikka hapankaalisosekeiton. Kuva: Jaana Kankaanpää
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Perunalimppu

1 iso limppu

Ainekset

  • 2 ½ dl piimää
  • 25 g hiivaa
  • 1 rkl siirappia
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl kuminaa
  • ¾ dl mämmimaltaita
  • 2 keitettyä kuorittua perunaa
  • 1 dl ruisjauhoja
  • n. 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl öljyä

Vesi-siirappiseos

  • 2 rkl vettä
  • 2 rkl siirappia

Valmistusohje

Raasta perunat kartioraastimen hienolla terällä. Hienonna kokonaisia kuminan siemeniä veitsellä pienemmiksi. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää siirappi ja suola, mämmimaltaat, kumina sekä hienonnetut perunat ja sekoita tasaiseksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Alusta ruisjauhot ja vehnäjauhot taikinaan ja vaivaa hyvin. Lisää lopuksi öljy. Taikina saa jäädä vähän tahmeaksi. Kohota lämpimässä liinan alla puoli tuntia.

Leivo taikinasta hyvin jauhotetulla alustalla pallo ja kohota liinan alla noin 20 minuuttia. Viillä pintaan muutama viilto ja paista 200 asteessa 45–50 minuuttia tai kunnes leipä on kypsä.

Voitele leivät paistumisen loppuvaiheessa vesi-siirappiseoksella, jos haluat kiiltävän kuoren. Jos tarjoat keiton leivän sisästä, jäähdytä leipä ja leikkaa siitä hattu pois. Koverra sisustaa pois. Voit tarjota sisustaa keiton kanssa tai tehdä siitä korppujauhoja. Kauho keittoa leipään, koristele ja tarjoa heti.

Vinkki

Jos haluat tarjota keittoa annosmaljoista, leivo taikinasta monta pientä leipää. Lyhennä tällöin myös paistoaikaa.