Perunalimppu

Perunalimppu
1 iso limppu
Ainekset
- 2 ½ dl piimää
- 25 g hiivaa
- 1 rkl siirappia
- 1 tl suolaa
- 1 tl kuminaa
- ¾ dl mämmimaltaita
- 2 keitettyä kuorittua perunaa
- 1 dl ruisjauhoja
- n. 5 dl vehnäjauhoja
- 1 rkl öljyä
Vesi-siirappiseos
- 2 rkl vettä
- 2 rkl siirappia
Valmistusohje
Raasta perunat kartioraastimen hienolla terällä. Hienonna kokonaisia kuminan siemeniä veitsellä pienemmiksi. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää siirappi ja suola, mämmimaltaat, kumina sekä hienonnetut perunat ja sekoita tasaiseksi.
Alusta ruisjauhot ja vehnäjauhot taikinaan ja vaivaa hyvin. Lisää lopuksi öljy. Taikina saa jäädä vähän tahmeaksi. Kohota lämpimässä liinan alla puoli tuntia.
Leivo taikinasta hyvin jauhotetulla alustalla pallo ja kohota liinan alla noin 20 minuuttia. Viillä pintaan muutama viilto ja paista 200 asteessa 45–50 minuuttia tai kunnes leipä on kypsä.
Voitele leivät paistumisen loppuvaiheessa vesi-siirappiseoksella, jos haluat kiiltävän kuoren. Jos tarjoat keiton leivän sisästä, jäähdytä leipä ja leikkaa siitä hattu pois. Koverra sisustaa pois. Voit tarjota sisustaa keiton kanssa tai tehdä siitä korppujauhoja. Kauho keittoa leipään, koristele ja tarjoa heti.
Vinkki
Jos haluat tarjota keittoa annosmaljoista, leivo taikinasta monta pientä leipää. Lyhennä tällöin myös paistoaikaa.
Osaston luetuimmat
- Näihin lohkoperunoihin ihastuvat kaikki ‒ salainen ainesosa yllättää17.3.
- S-ryhmä laskee lähes 400 ruokatuotteensa hintaa11:30
- Huippuravintola Finnjävel tarjoilee verilettuja ja kanaviillokkia Lontoossa – ”Eikö ole helvetin hyvää?” kysyy Michelin-kokki Tommi Tuominen08:56
- Alkoholi olisi hyvä vientituote Suomelle, mutta näkyvyys on nolla – ”Asiakas kysyi, onko tuotetta oikeasti edes olemassa”07:00 Tilaajalle
- Rahkapiirakat16.2.2022
- Valtakunnallinen kurkkuviikko juhlii suosikkivihannesta – suomalainen popsii 30 kurkkua vuodessa20.3.
- Mummon lihapullat10.3.2017