Pohjoismainen suositus puoltaa rasvaisempaa ruokavaliota
Pohjoismaiset ravitsemussuositukset eivät enää kehota vähärasvaiseen ruokavalioon. Nyt on lupa käyttää terveellisiä öljyjä reippaastikin Välimeren maiden tyyliin. Hyvillä rasvoilla voidaan korvata huonolaatuisia hiilihydraatteja, kuten sokeria, pullaa ja muuta vähäkuituista viljaa.Suositeltu ruokavalio voi sisältää aiempaa enemmän hyvälaatuista rasvaa hiilihydraattien kustannuksella, ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm kertoo Kööpenhaminasta. Hän luonnehtii muutosta merkittäväksi.
”Viesti on se, että tulemme toimeen vähemmilläkin hiilihydraateilla. Voimme sen sijaan syödä enemmän kasvirasvoja ja kalaa.”
Vaihtoehtona on korvata sokeri ja vähäkuituinen vilja täysjyväviljalla.
”Ennen ajateltiin, että ruuan pitää olla vähärasvaista. Uusien suositusten näkökulma on selkeästi toinen. Ne eivät enää kehota vähärasvaiseen ruokavalioon.”
Vakuuttavaa tutkimusnäyttöä on saatu melko rasvaisen Välimeren ruokavalion terveellisyydestä. Rasva ei tarkoita voita, vaan reilua öljyn käyttöä, kalaa ja pähkinöitä.
Suosituksissa arvioidaan myös punaisen lihan ja lihajalosteiden runsaan käytön vaikutusta terveyteen. Lisäksi suosituksista selviää, miten ruokavalinnat vaikuttavat ilmastonmuutokseen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

