Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Perunarieskat paahde­tulla kurpitsalla, ­ylikypsällä sorsalla ja karviaishillokkeella

    Lämpimien perunarieskojen päällä maistuvat syksyiset täytteet.
    Tähän reseptiin käyvät hyvin myös edelliskaudelta pakkaseen jääneet sorsankoivet.
    Tähän reseptiin käyvät hyvin myös edelliskaudelta pakkaseen jääneet sorsankoivet. Kuva: Jarno Mela

    Perunarieskat paahde­tulla kurpitsalla, ­ylikypsällä sorsalla ja karviaishillokkeella

    4 hengelle

    Ainekset

    • 500g puikulaperunoita
    • 250g vehnäjauhoja
    • 3 kpl kananmunia
    • ½ tl leivinjauhetta
    • 15 g suolaa
    • 0,5 dl maitoa
    • 1 rkl maissi- tai perunajauhoja
    • Voiteluun
    • 50 g voita

    Paahdettu kurpitsa

    • 1 myskikurpitsa
    • 0,5 tl suolaa
    • 1 rkl öljyä

    Ylikypsät sorsankoivet

    • 3 kpl sorsankoipia
    • 3 dl sorsa-, kana- tai lihalientä
    • 2 laakerinlehtä
    • 5 kokonaista mustapippuria

    Karviaishilloke

    • 5 dl punaisia karviaisia
    • 1,5 dl hillosokeria
    • 1 rkl punaviinietikkaa
    • 2 kokonaista neilikkaa
    • muutama katajanmarja ja ­rosmariinin neulanen

    Koristeluun

    • rosmariinin neulasia

    Valmistusohje

    Kypsennä perunat ja puserra ne hienoksi pyreeksi. Sekoita rieskojen ainekset keskenään. Taikinan tulisi muistuttaa koostumukseltaan pehmeää savea.

    Sulata voi kattilassa. Kuumenna kunnes voi alkaa ruskistua ja siitä nousee pähkinäinen tuoksu. Siirrä pois levyltä.

    Muotoile taikinasta halkaisijaltaan noin 10 cm kokoisia rieskoja. Paista 220-asteisessa uunissa 8 minuuttia

    Ota rieskat uunista ja sivele ruskistetulla voilla.

    Kuori myskikurpitsa, poista siemenet ja pilko noin 5 cm kokoisiksi paloiksi. Lisää kurpitsan joukkoon öljy ja suola.

    Paahda 225-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia, kunnes kurpitsa on pehmeä ja saa kauniin värin.

    Anna jäähtyä hetki ja painele kurpitsa haarukalla karkeaksi soseeksi.

    Lisää kattilaan sorsankoivet, liemi ja laakerinlehti.

    Kuumenna kiehuvaksi, poista liemen pinnalle nouseva vaahto ja laske lämpö matalaksi poreiluksi.

    Anna koipien hautua hyvin pitkään, jopa neljä tuntia. Sorsa on valmista, kun liha murenee itsestään säikeiksi.

    Lisää punaviinietikka ja mausteet ja hillosokeri kattilaan. Keitä seosta matalalla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää karviaiset ja anna poreilla vielä noin 10 minuuttia.

    Purkita yli jäänyt hilloke puhtaisiin tölkkeihin.

    Täytä rieskat kurpitsamuhennoksella, sorsalla ja karviaishillokkeella. Koristele tuoreilla rosmariinin neulasilla.

    Vinkki: Jos sinulla on painekattila, voit valmistaa sorsankoivet sen avulla runsaassa tunnissa.