Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Juhlitaan itsenäisyyspäivää näillä herkuilla: 4 helppoa ohjetta

    Itsenäisyyspäivän tarjoamiset on koottu munaruoista, suomalaisista juustoista sekä kotitekoisesta leivästä. Raikas itsenäisyysleivos juhlistaa kotoisan juhlavastaanoton.
    Itsenäisyyspäiväksi kannattaa leipoa herkkuja.
    Itsenäisyyspäiväksi kannattaa leipoa herkkuja. Kuva: Carolina Husu

    Täytetyistä munapuolikkaista saa näyttävän tarjottavan isollekin joukolle. Kannattaa valita keitettäväksi isoja munia. Kypsä keltuaismassa maustetaan anjovisliemellä. Joukkoon vatkataan kermaa sen verran, että saadaan pursotettavaksi sopivan kiinteä massa. Pursottaen saadaan kaunis ruusuke.

    Toki täytteen voi jakaa myös teelusikoiden avulla valkuaiskuoreen. Koristeeksi tulevat anjovisfileet on hyvä leikata suikaleiksi, jotta ne saa kauniisti kierrettyä keltuaistahnan päälle.

    Frittatan sieniksi käyvät esikäsitellyt pakastetut sienet. Jos metsä ei ole lumen peitossa, niin sieltä voi löytää vielä suppilovahveroita. Ne sopivat makunsa puolesta hyvin munakkaaseen.

    Sienifrittata maistuu pieninä suupaloina buffetpöydästä tarjottuna. Lounaalla se maistuu lämpimänä reilun kokoisiksi paloiksi leikattuna ruokaisan salaatin kera.

    Frittata maistuu myös suomalaisille

    Frittata on italialainen munakkaan tapainen ruoka.

    Munien lisäksi siihen voi lisätä täytteeksi melkein mitä vain: edelliseltä aterialta jäänyttä lihaa, kalaa, kasviksia, pastaa.

    Frittatan voi paistaa pannulla liedellä tai uunimunakkaana.

    Tarjotaan paloiksi leikattuna, joten se sopii hyvin pikkusuolaiseksi illanistujaisiin.

    Aurinkokuivatuilla tomaateilla ja basilikalla maustettu kranssi on muhkean kokoinen leipä. Taikinan nesteeksi käy yhtä hyvin maito kuin kauramaitokin. Jos kauramaitoon tehdyssä taikinassa voin korvaa öljyllä tai maidottomalla margariinilla, sopii leipä myös vegaanin ruokavalioon.

    Leivän kanssa on tarjolla suomalaisia juustoja. Esimerkiksi kermajuustot ovat hyvin täyteläisiä ja pehmeitä.

    Itsenäisyyspäivän makea leivos valmistuu kääretorttupohjasta ja kuohkeasta rahka-kermatäytteestä.

    Täyteseokseen tuleva limetin kuori raastetaan hyvin raasteeksi. Raaste ja mehu yhdessä antavat täytteelle raikkaan aromaattisen maun. Levymäinen kakku koristellaan sinisillä karkkirakeilla ja leikataan pieniksi leivoksiksi.

    Pursotettu ruusuke tekee munanpuolikkaista juhlavan näköisiä.
    Pursotettu ruusuke tekee munanpuolikkaista juhlavan näköisiä. Kuva: Carolina Husu

    Täytetyt munanpuolikkaat

    10 annosta

    • Ainekset
    • 10 isoa munaa
    • ½ dl kuohukermaa
    • 1 rkl anjovislientä
    • Koristeeksi
    • pieniä kapriksia
    • anjovisfileitä

    Valmistusohje

    Keitä munia 10 minuuttia. Kuori ja halkaise kypsät munat.

    Irrota keltuaiset ja hienonna haarukalla. Vatkaa kerma ja anjovisliemi keltuaismassaan.

    Laita tasainen seos pursotinpussiin. Pursota munanpuolikkaisiin ruusukkeet.

    Koristele kapriksilla sekä anjovisfileistä leikatuilla suikaleilla.

    Muhkeasta juhlakranssista riittää isommallekin vierasjoukolle.
    Muhkeasta juhlakranssista riittää isommallekin vierasjoukolle. Kuva: Carolina Husu

    Tomaattinen juhlakranssi

    1 kpl

    • Ainekset
    • 5 dl maitoa
    • 1 pala (50 g) hiivaa
    • 1 tl suolaa
    • 2 rkl sokeria
    • 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja hienonnettuna
    • 1 dl tuoretta basilikaa hienonnettuna
    • noin 10 dl vehnäjauhoja
    • 50 g voita
    • Voiteluun ja pinnalle
    • maitoa
    • auringonkukansiemeniä
    • Lisäksi
    • tuorejuustolevitettä
    • suomalaista juustoa, esimerkiksi Luostaria

    Valmistusohje

    Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon suola, sokeri, hienonnetut tomaatit sekä basilikasilppu.

    Alusta jauhot joukkoon sekä pehmeä voi. Anna taikinan kohota peitettynä.

    Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois.

    Jaa taikina kahteen osaan ja leivo paloista noin 60 cm pitkät tangot. Kiepauta tangot toistensa ympäri löysästi. Taivuta kranssin muotoon ja kohota.

    Voitele kohonnut kranssi maidolla ja ripottele pinnalle auringonkukansiemeniä. Leikkaa saksilla viiltoja kranssin ulkoreunaan.

    Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia. Tarjoa juustojen kera.

    Sienifrittata tarjotaan buffetpöydässä suupalan kokoisiksi paloiksi leikattuna.
    Sienifrittata tarjotaan buffetpöydässä suupalan kokoisiksi paloiksi leikattuna. Kuva: Carolina Husu

    Sienifrittata

    10 annosta

    • Ainekset
    • 2 rkl voita
    • 3 ½ dl esikäsiteltyjä metsäsieniä
    • 1 pieni (150 g) purjo viipaleina
    • 1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
    • ½ tl suolaa
    • ½ tl mustapippuria
    • 8 kananmunaa
    • 1 dl ruokakermaa
    • 1 pussi (150 g) mozzarella-juustoraastetta
    • ½ dl persiljaa hienonnettuna

    Valmistusohje

    Sulata voi pannulla ja lisää joukkoon hienonnetut sienet. Kuumenna, kunnes neste on haihtunut pakastetuista sienistä.

    Lisää sipulit ja kuumenna hetki. Mausta suolalla ja pippurilla.

    Riko munien rakenne rikki kulhossa. Lisää ruokakerma, juustoraaste ja persilja.

    Yhdistä kaikki aineet ja kaada voideltuun uuni- tai piirasvuokaan (24 x 28 cm).

    Kypsennä 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin ja ruoka on hyytynyt. Leikkaa jäähtyneenä suupaloiksi.

    Sinivalkoiset leivokset valmistuvat nopeasti kääretorttulevystä.
    Sinivalkoiset leivokset valmistuvat nopeasti kääretorttulevystä. Kuva: Carolina Husu

    Itsenäisyysleivokset

    12 kpl

    • Ainekset
    • Pohja
    • 4 munaa
    • 1 ½ dl sokeria
    • 1 dl perunajauhoja
    • ½ dl vehnäjauhoja
    • 1 tl leivinjauhetta
    • Täyte
    • 1 prk (250 g) maitorahkaa
    • 1 tl limetinkuorta
    • 2 rkl limetinmehua
    • 1 ¼ dl sokeria
    • 1 tl vaniljasokeria
    • 2 dl kuohukermaa
    • Kostutukseen
    • maitoa
    • Koristeluun
    • nonparelleja
    • syötäviä orvokkeja

    Valmistusohje

    Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe, peruna- sekä vehnäjauhot ja siivilöi vaahtoon. Sekoita varoen tasaiseksi.

    Kaada taikina leivinpaperille uunipannulle ja paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.

    Ripota leivinpaperille sokeria ja kumoa kypsä pohja sen päälle. Irrota leivinpaperi. Leikkaa jäähtyneenä kahteen osaan.

    Valmista täyte. Pese limetti kuumalla vedellä ja harjalla. Raasta kuori raastimen hienolla terällä. Purista mehu. Lisää rahkan joukkoon limetinkuori ja -mehu, sokerit sekä vaahdoksi vatkattu kerma.

    Levitä kolmasosa täytteestä pohjalle. Nosta toinen levy päälle. Kostuta päälle tuleva levy maidolla. Levitä loppu täyte päälle. Koristele karkkirakeilla ja syötävillä kukilla. Leikkaa leivoksiksi.

    Vinkki: Levitä halutessasi alimmalle pohjalevylle 2 dl valutettua, pieniksi kuutioiksi leikattua säilykeaprikoosia.