Tässä neljä vinkkiä, miten loihdit jouluruokien jämät uuteen uskoon – herkuttelun kruunaa glögi-sinihomejuustokakku
Jouluruokien tähteitä ei kannata heittää pois, sillä niistä syntyy ihania uusia herkkuja.
Joululaatikoiden loput voi upottaa erilaisiin taikinoihin. Esimerkiksi lanttulaatikosta syntyy mainiot vohvelit. Kuva: Sanne KatainenKun muutama päivä on syöty kinkkua ja laatikoita, tekee mieli jo muuta. Tee palvelus ruokailijoille ja ympäristölle tuunaamalla hävikkiruuista uusia herkkuja.
Loput laatikot voi upottaa erilaisten lettujen, vohveleiden ja sämpylöiden taikinoihin. Lanttulaatikkovohveliohjeeseen voit mainiosti käyttää myös porkkana- tai perunalaatikkoa. Suolaiset vohvelit maistuvat esimerkiksi sienisalaatin kanssa.
Rosolli on kuin tehty seljankakeiton pohjaksi, koska siinä on jo valmiina keittoon käytettäviä juureksia ja suolakurkkua. Venäjällä seljankat ovat eräänlaisia pyttipannuja, joihin käytetään vaihtelevasti niitä kala- tai lihatuotteita, joita kotoa sattuu löytymään. Tällä kertaa keittoon lisätään joulupöydästä yli jääneitä graavi- ja kylmäsavukaloja, mutta mikään ei estä lisäämästä mukaan esimerkiksi paria sillipalaa.
Klassisiin ranskalaisiin croque monsieur -leipiin käytetään vaaleaa leipää, kinkkuleikkelettä sekä juustoista valkokastiketta. Jouluversiomme valmistuu joululimpusta ja -kinkusta, sekä joululta yli jääneistä herkkujuustoista. Voit käyttää kastikkeeseen erilaisia rasvaisia juustoja. Leivät maistuvat takuuvarmasti esimerkiksi välipäivien aamiaisilla.
Ja lopuksi vielä jäljelle jääneet piparit ja glögi. Niistä loihditaan sinihomejuuston kanssa pysäyttävä suolaisenmakea juustokakku, joka hurmaa uuden vuoden illanistujaisten herkkusuut.
Katso ohjeet MT Ruoka -reseptihaku
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
