Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Vietä talvi-iltaa fonduepadan ääressä

    Pistä fonduepata tulille ja nauti talvi-illasta Alppimaiden tapaan sulattamalla juustoa pienten suupalojen kastikkeeksi.
    Kokeile juustofonduen nesteenä vaihteeksi viinin sijaan olutta.
    Kokeile juustofonduen nesteenä vaihteeksi viinin sijaan olutta. Kuva: Jaana Kankaanpää

    Illanvietto sujuu rennosti, kun ruoka valmistetaan omatoimisesti yhteisen ruokapöydän ääressä.

    Fonduepadassa juustoraaste liuotetaan kuumaan nesteeseen. Perinteisesti neste on valkoviiniä, mutta myös olut tai vaikkapa omenamehu toimivat mainiosti.

    Sveitsiläiset lorauttavat paksuun juustokastikkeeseen usein kirsikkaviinaa, mutta maustehyllystä voi kokeilla myös muskottipähkinää, eri pippureita tai juustokuminaa eli jeeraa. Pitkällä fonduehaarukalla pyöräytetään herkkupaloja sakeassa kastikkeessa, joka pysyy notkeana padan alla palavan liekin ansiosta.

    Juustofondue

    4 annosta

    50 g voita

    1/2 dl vehnäjauhoja

    1 plo (3,3 dl) keskiolutta

    250 g punaleimaista emmentaljuustoa raastettuna

    150 g kermajuustoa raastettuna (esimerkiksi Ritari)

    1 valkosipulinkynsi

    1/2 tl mustapippurirouhetta

    1/4 tl savupaprikajauhetta

    Lisäksi

    vaaleaa maalaisleipää tai patonkia

    erilaisia kasviksia ja/tai hedelmiä

    Valmista fondue pinnoitetussa kattilassa tai padassa liedellä. Siirrä valmiina pöytään lämpökynttiläalustalle.

    Sulata padassa voi. Sekoita joukkoon jauhot. Älä ruskista. Kaada olut pataan koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti.

    Lisää raasteet vähän kerrallaan, kunnes seos on tasaista ja juustot sulaneet. Mausta ja tarkista juustofonduen maku.

    Tarjoa juustofonduen lisänä mielellään vähän kuivahtanutta, maukasta leipää ja kokeile myös erilaisia kasviksia ja hedelmiä. Dippaa pala kerrallaan fonduehaarukassa kuumaan juustokastikkeeseen, siirrä suupala omalle lautaselle ja nauti.