Dioksiineille altistuminen onkin aiemmin tiedettyä haitallisempaa – asiantuntija: "Kalaa voi edelleen syödä turvallisesti"
Dioksiinien ja PCB-yhdisteiden siedettävän viikkoaltistumisen määrä laskee Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tuoreen suosituksen mukaan seitsemäsosaan nykyisestä
"Kalaa voi edelleen syödä turvallisesti myös meillä Suomessa, mutta erityisesti riskiryhmien on hyvä noudattaa annettuja turvallisen käytön suosituksia", maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Elina Pahkala toteaa. Kuva: Jaana KankaanpääEuroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n hiljattain julkaiseman arvion mukaan ihmisten altistuminen dioksiineille ja PCB-yhdisteille on tiedettyä haitallisempaa.
Dioksiinit ja PCB-yhdisteet ovat terveydelle haitallisia vierasaineita, joita kertyy erityisesti rasvaiseen kalaan. Suomen elintarviketurvallisuusviranomaisten mukaan uusin tieto huomioidaan kansallisissa syöntisuosituksissa.
Dioksiinien ja PCB-yhdisteiden siedettävän viikkoaltistumisen määräksi on EFSA:n uuden riskinarvioinnin mukaan määritetty kaksi pikogrammaa painokiloa kohti. Määrä laskee näin ollen seitsemäsosaan nykyisestä siedettävän viikkoaltistumisen määrästä. Viikkoaltistuminen on haitallisille aineille arvioitava altistustaso, jota vähäisemmän saannin arvioidaan olevan turvallista, vaikka ihminen altistuisi aineelle tällä pitoisuudella koko elämänsä ajan. Tason ylittäminen ei kuitenkaan suoraan tarkoita, että terveydellistä haittaa syntyisi.
"Kalaa voi edelleen syödä turvallisesti myös meillä Suomessa, mutta erityisesti riskiryhmien on hyvä noudattaa annettuja turvallisen käytön suosituksia. Suomi ottaa EFSA:n riskinarvioinnit aina vakavasti, ja tarvittaessa päivittää kansallisia hyöty-riskiarvioita ja niihin pohjautuvia suosituksia vastaamaan uusinta tietoa", erityisasiantuntija Elina Pahkala maa- ja metsätalousministeriöstä sanoo tiedotteessa.
Vierasaineille, kuten dioksiineille ja PCB-yhdisteille on annettu EU-lainsäädännössä raja-arvoja, joita voidaan tarvittaessa muuttaa esimerkiksi EFSA:n riskinarvioinnin perusteella. Mahdolliset muutokset lainsäädäntöön tehdään vasta jäsenvaltioiden kanssa käytyjen neuvotteluiden jälkeen.
Suomelle ja eräille muille jäsenmaille on myönnetty pysyvä poikkeuslupa myydä kotimaan markkinoilla tiettyjä Itämeren kaloja, vaikka näiden dioksiini- ja PCB-pitoisuudet saattavat ylittää niille asetetut raja-arvot. Suomelle myönnetyn kansallisen poikkeusluvan taustalla on huolellinen kalansyönnin kokonaishyötyjen ja -riskien arviointi.
Pahkalan mukaan EFSA:n suositus ei vaikuta nykytilanteeseen. Suomen poikkeuslupaa siis ei olla purkamassa ja kaupallinen kalastus voi jatkua.
Kalan syöntisuosituksista löydät lisää tietoa elintarviketurvallisuusvirasto Eviran verkkosivuilta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

