Kahden kerroksen liha-perunasoselaatikko on helppo arkiklassikko

Liha-perunasoselaatikko eli metsästäjän piiras syntyy helposti myös tähteistä: eilisen perunamuusin ja hirvisoosin jämistä. Vaihtoehtoisesti voit valmistaa molemmat kerrokset alusta asti.
Laatikon täytettä voi tuunata sen mukaan, mitä jääkaapista löytyy. Esimerkiksi metsäsienet sopivat täytteeseen hyvin.
Laatikon täytettä voi tuunata sen mukaan, mitä jääkaapista löytyy. Esimerkiksi metsäsienet sopivat täytteeseen hyvin. Kuva: Mari Ikonen
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Metsästäjän piiras

(4 annosta)

  • Ainekset:
  • 800 g jauhoisia perunoita
  • vettä keittämiseen
  • 1 tl suolaa
  • 25 g voita
  • 3 dl maitoa
  • 2 dl vahvaa juustoraastetta
  • Jauhelihatäyte:
  • 1 iso sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 iso porkkana
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 400 g riistajauhelihaa (hirveä tai peuraa)
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tl suolaa
  • (1 tl riistamausteseosta)
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl lihalientä

Valmistusohje:

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kuori perunat, puolita ne ja keitä kypsiksi suolatussa vedessä. Kaada keitinvesi pois. Lisää kattilaan voi ja raastettu juusto sekä maitoa vähän kerrallaan ja vatkaa pehmeäksi soseeksi. Säästä osa juustoraasteesta piiraan pinnalle.

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynsi. Pese ja kuori porkkana ja leikkaa se pikkuisiksi kuutioiksi. Kuullota sipulit ja porkkanakuutiot öljyssä pannulla. Lisää jauheliha, sekoittele ja anna ruskistua. Sekoita mukaan tomaattisose, mausteet ja jauhot. Lisää tilkka lihalientä ja hauduta noin 10 minuuttia.

Kaada jauhelihaseos voideltuun uunivuokaan ja levitä päälle perunasose. Ripottele pinnalle juustoa. Paista 225-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia, kunnes pinta saa hiukan väriä. Tarjoa kuumana etikkapunajuuri- ja herkkukurkku­viipaleiden kanssa.

Vinkki! Lisää täytteeseen 1–2 dl esikäsiteltyjä ja paloiteltuja metsäsieniä.