
Broileri kruunaa loppiaisen ‒ katso helppo ja herkullinen menu
Broilerista, varastojuureksista sekä puolukoista syntyy loppiaisen kotimaisia makuja kunnioittava ateria.
Mehevä broileri saa päälleen sipulisen ketsuppikastikkeen. Valitse ruokaan luullisia tai rasvaisia broilerinosia. Kuva: Sanne KatainenLoppiainen päättää jouluajan ja alkaa sydäntalven aika. Juhlapyhien possu- ja riistaruokien jälkeen valmistetaan mehevää broileria, joka saa päälleen tomaattisen, reilusti sipulia sisältävän kastikkeen.
Tomaattimurskat tai -pyreet saavat tällä kertaa jäädä kauppaan, sillä ruokaan käytettävä ketsuppi antaa kastikkeelle juuri sen oikean maun.
Broilerinlihan voit valita joustavasti kaupan marinoimattomasta tarjonnasta, mutta mehevin lopputulos syntyy luuta tai rasvaa sisältävistä broilerinosista. Kuvausruokaan käytettiin luullisia reisipaloja, mutta niitä löytää kaupoista satunnaisesti. Sen sijaan koipireisiä ja rintaleikkeitä löytää varmemmin. Rintafileetkin käyvät, mutta niillä lopputulos on kuivempi.
Lihan rinnalle valmistetaan maa-artisokalla viimeistelty perunamuusi. Pieniä ja muhkuraisia maa-artisokanmukuloita on varsin hankala kuoria, joten tähän muusiin käytetään kaupan valmista maa-artisokkasosetta. Vaihtoehtoisesti voit käyttää mukuloita ja keittää ne kypsiksi yhdessä perunoiden kanssa.
Talven ekologinen raastesalaatti syntyy varastojuureksista. Talvisen purkkisalaatin nimi tulee siitä, että salaattiin valittavat kasvikset ja marinadi laitetaan lasipurkkiin marinoitumaan.
Ohjeellamme syntyy takuumaukas lisuke, mutta voit vaihdella salaatin raaka-aineita sen mukaan mitä kaapistasi sattuu löytymään. Myös marinadia voit säätää haluamasi makuiseksi erilaisilla mausteilla ja yrteillä.
Tätä lisuketta kannattaa tehdä jääkaappiin reilumpi satsi, sillä se säilyy viileässä jopa viikon. Purkista on näppärä ottaa maukasta raastetta aterioille ja näin lisätä kuin huomaamatta kasvisten syöntiä. Jos etikka alkaa puskea liiaksi läpi, niin valuta salaatti ja lisää 1–2 ruokalusikallista vettä.
Viime kesän puolukkasatoa nautitaan vaihteeksi kiisselissä. Valmista kiisseli jo edellisenä päivänä, sillä parhaimmalta se maistuu jääkaappikylmänä. Jos pelkäät kiisselin kuortumista, niin voit ripotella sen päälle hyppysellisen sokeria. Sokeri liukenee kiisselin pinnalle, ja estää kuortumisen.
Kiisseli maistuu mainiolta sellaisenaan, mutta pieni nokare vaahdotettua kermaa pyöristää makua erityisesti heille, joille puolukka maistuu hapokkaalta.
Loppiaisen menu
- Tomaattinen uunibroileri
- Maa-artisokka-perunamuusi
- Talvinen purkkisalaatti
- Puolukkakiisseli
Juomasuositus
Sipulisen tomaattinen kastike ja etikkainen talvisalaatti ovat hiukan haastavia viinin suhteen, mutta chileläinen viileän ilmaston Leyda Las Brisasin (15,98 €) tiivis ja intensiivinen, marjaisuutta sisältävä aromi sopii aterialle hyvin.
Tomaattinen uunibroileri
4–5 annosta
- Ainekset
- n. 1 kg broilerin koipireisiä, rintaleikkeitä tai luullisia reisipaloja
- ½ tl suolaa
- ¼ tl mustapippuria
- 5 sipulia
- 5 valkosipulinkynttä
- ½ dl rypsiöljyä
- 2 dl ketsuppia
- 1 rkl punaviinietikkaa
- 1 tl timjamia
- ½ tl suolaa
- ¼ tl mustapippuria
- 2 dl ruokakermaa
Valmistusohje
Nosta lihat kevyesti voideltuun uunivuokaan nahkapuoli ylöspäin. Ripottele päälle suolaa ja pippuria. Siirrä 200-asteiseen uuniin 15 minuutiksi.
Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuleita sekoitellen. Lisää ketsuppi, etikka ja mausteet. Anna hautua hetki.
Lusikoi puolet sipuliseoksesta lihojen päälle. Säädä uuni 175 asteeseen. Nosta vuoka takaisin uuniin 15 minuutiksi.
Sekoita kerma loppuun sipuliseokseen ja kuumenna kiehuvaksi. Kumoa kastike lihojen päälle ja kypsennä vielä noin 40 minuuttia, tai kunnes lihat ovat kypsiä.
Tarjoa maa-artisokka-perunamuusin kanssa.
Maa-artisokka täydentää perunamuusin makua ja voisula, mustapippuri sekä persilja viimeistelevät tarjoilun. Kuva: Sanne KatainenMaa-artisokka-perunamuusi
4–5 annosta
- Ainekset
- 500 g perunoita (jauhoinen lajike)
- 1 kasvisliemikuutio
- 1 pkt (400 g) maa-artisokkasosetta
- 1 dl maitoa
- 20 g voita
- (suolaa)
- Pinnalle
- 10 g voita sulatettuna
- ripaus mustapippuria
- persiljaa hienonnettuna
Valmistusohje
Keitä kuoritut perunat kypsiksi kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä. Ota 1 dl vettä talteen ja valuta perunat.
Tyhjennä maa-artisokkasosepakkaus mikronkestävään astiaan. Lisää maito ja voi. Lämmitä seos mikrossa keskilämmöllä välillä sekoitellen ja lisää perunoiden joukkoon. Soseuta muusiksi. Mausta, ja lisää tarvittaessa sivuun ottamaasi keitinvettä sekä suolaa.
Koristele muusi halutessasi voisulalla, mustapippurilla ja hienonnetulla persiljalla.
Vinkki: Voit halutessasi käyttää maa-artisokkasoseen tilalla kokonaisia maa-artisokkia. Pese ne huolellisesti juuresharjalla ja kuori halutessasi. Keitä kypsiksi perunoiden kanssa. Soseuta ohjeen mukaan.
Purkkisalaattia voi tuunata oman maun mukaan eri kasviksilla sekä kastikkeen mausteilla. Kuva: Sanne KatainenTalvinen purkkisalaatti
noin 6 annosta
- Ainekset
- 500 g lanttua
- 3 (200 g) porkkanaa
- 1 lehtisellerin varsi
- 5 cm pala purjoa
- 1 vihreä chili
- ½ ruukkua persiljaa
- Kastike
- ½ dl balsamiviinietikkaa
- ½ dl rypsiöljyä
- ½ dl sokeria
- ½ tl sinappijauhetta
- ¼ tl mustapippuria
- ripaus suolaa
Valmistusohje
Pese, kuori ja raasta juurekset. Pese ja hienonna lehtiselleri. Leikkaa purjo pitkittäin kahteen osaan. Pese ja hienonna purjo. Poista chilistä kanta ja siemenet. Hienonna chilin vihreä osa. Hienonna persilja. Sekoita kaikki kasvikset keskenään ja siirrä seos kannelliseen lasipurkkiin.
Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Kaada kastike purkkiin kasvisten päälle. Sulje purkki ja ravista. Nosta jääkaappiin marinoitumaan pariksi tunniksi tai yön yli. Ravista purkkia välillä, niin kastike levittyy tasaisesti.
Tarjoa talvista raastesalaattia ruokien lisukkeena vihersalaatin sijaan. Salaatti säilyy jääkaapissa noin viikon.
Vinkki: Salaatin etikkaisuutta voit säätää vähentämällä tai lisäämällä etikan määrää.
Puolukkakiisseli
4–5 annosta
- Ainekset
- n. 5 dl puolukoita (pakaste)
- 9 dl vettä
- 1 ½ dl sokeria
- 4 rkl perunajauhoja
- Lisäksi
- 1 dl vispikermaa
- 2 rkl sokeria
- ½ tl vaniljasokeria
Valmistusohje
Ota ½ dl puolukoita erilleen ja pane takaisin pakastimeen. Mittaa 8 dl vettä kattilaan. Lisää puolukat ja sokeri. Keitä 10 minuuttia.
Valmista suurus sekoittamalla perunajauhot yhteen desilitraan vettä. Lisää seos kattilaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kun ensimmäinen kiehumiskupla nousee pintaan, siirrä kattila pois liedeltä. Kun kiisseli on huoneenlämpöistä, nosta kattila jääkaappiin.
Viimeistelyä varten vatkaa kerma ja sokerit vaahdoksi.
Jaa kylmä kiisseli annosmaljoihin ja viimeistele vispikermalla sekä pakastimeen laittamillasi puolukoilla. Tarjoa heti.
Vinkki: Jos haluat kiisselistä sileää, niin siivilöi se ennen perunajauhosuuruksen lisäämistä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




