Lukijalta: Sato pitää säilöä eikä jättää pilaantumaan pellolle
Pellolle jättäminen haaskaa kaikki satoa varten käytetyt panokset ja työn.Jopa on tuhlausta kaalimarkkinoilla valtakunnassa. Jo 1958 olin harkkarina Erkylän puutarhassa ja siellä viljeltiin yli 10 hehtaarilla kaalia: keräkaalta kahta väriä, kukkakaalta, kyssä- ja parsakaalia oli vähemmän. Enimmäkseen suurikasvuista kukkakaalia, eri lajikkeita.
Valmiit kaalit kerättiin molempiin suuntiin kulkevalla nelivetoisella pääsihteeri Hruštšovin toimittamalla traktorilla riveistä, meidän harkkareiden heiluttaessa pitkiä veitsiä rivien väleissä. Kukkakaalit vietiin laatikoissaan sisätilaan, jossa ne karkeasti pilkottiin pienemmiksi. Sen jälkeen ne kuljetettiin Helsinkiin säilykefirmalle jäädyttämistä ja myöhempää käyttöä varten sitten, kun ei ole enää ruuhkaa tuoremarkkinoilla.
Kun ensin on maa kunnostettu, muokattu ja lannoitettu, taimet kasvatettu ja istutettu, täytyy olla tapa ottaa valmis sato talteen pellolta, eikä puhua sen jättämisestä pellolle pilaantumaan.
Pitkään meni ennen kuin Suomessa on opittu käyttämään hapankaalia, mutta nyt se on jo melko yleistä. Vielä 1960-luvulla tuorekaali mätäni talvisin pääosin maatalojen kellareissa, kun ei osattu tehdä hapankaalia. Näkyy olevan vielä opettelemista sadon säilyttämisessä tulevia pula-aikoja varten konsteilla, jotka voivat olla tarpeen, jos tuo Ukrainan maatalouden hirvittävä tuhoaminen saa jatkua.
Arno Kasvi
puutarhaneuvos
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





