Tuleeko kahvipöytääsi vegaaneja? Näin teet marengin, täytekakun tai korvapuustit, joka sopii kaikille

Kasviperäisiä leivonnaisia voi jo tehdä kotimaisista raaka-aineista. Vain marenki on poikkeus.
Kaurajuomalla valmistuu mehevät korvapuustit. Siirappivedellä voideltuihin pulliin raesokeri kiinnittyy hyvin.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kun on tarve leipoa ilman eläinperäisiä tuotteita, niin kotimaisissa kaurainnovaatioissa ja maidottomissa margariineissa on hyviä vaihtoehtoja. Maitotaloustuotteita voi korvata kotimaisilla kauratuotteilla ja kotimaisesta rukiistakin on jo ensimmäinen maitoa korvaava tuote markkinoilla, vaikka se tosin valmistetaan Ruotsissa.

Vain vegaanisen marengin raaka-aineeksi tarvitaan edelleen ulkomaista raaka-ainetta eli säilykekikherneiden lientä, aquafabaa.

Kun leivot ensimmäisiä kertoja kasvipohjaisesti, muista tarkistaa, että kaikki raaka-aineet ovat vegaanisia. Korvaa voi ja tavallinen margariini maidottomalla margariinilla tai ruokaöljyllä, jätä kananmunat pois tai korvaa aquafaballa ja korvaa maitotaloustuotteet kasviperäisillä vastaavan tyyppisillä tuotteilla.

Kaurajuomaa käyttämällä valmistuu erinomaisen kuohkea vegaaninen pulla. Jätä pullataikinasta kananmunat pois, ja valitse rasvaksi maidoton margariini. Muuten vegaaninen pullataikina tehdään kuten perinteinenkin, ja se myös käyttäytyy ja leipoutuu samankaltaisesti.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Pullia ei tarvitse voidella tai voiteluun voi valita lähes minkä tahansa kaurajuoman, -gurtin tai -vanukkaan. Kaurapohjaiset tuotteet antavat pullien pintaan myös kiiltoa. Ohjeemme korvapuustit voideltiin siirappivedellä, koska sen jättämään hiukan tahmeaan pintaan raesokeri kiinnittyy hyvin.

Vegaaninen täytekakkupohja on superhelppo, sillä siinä taikinan aineet vain sekoitetaan keskenään eikä vatkausta tarvita. Koska kakussa ei ole kananmunan proteiiniverkkoa kuohkeuttamassa leivonnaista, tulee kakkupohjasta tiiviimpi kuin perinteisestä sokerikakkupohjasta. Kostutettuna ja täytettynä vegaaninen kakkupohja on kuitenkin varsin miellyttävä, sillä se ei ole yhtä höttöinen ja helposti murustuva kuten perinteinen kakkupohja. Muista valita myös kakun koristeluun vegaanisia tuotteita. Markkinoilla on esimerkiksi monia kaurapohjaisia vaahtoutuvia vispituotteita.

Myös kuivakakkuja on helppo valmistaa ilman eläinperäisiä tuotteita. Varmista rommirusinakakun melko raskaan taikinan kohoaminen leivinjauheella ja soodalla. Erityisesti aikuiseen makuun sopivan kakun maku tekeytyy säilytyksen aikana, joten voit mainiosti leipoa kakun jo pari päivää ennen tarjoamista.

Vegaanisen leivonnan kompastuskivi oli pitkään marengit, joiden ei uskottu onnistuvan ilman kananmunanvalkuaisia. Myytin räjäytti kuitenkin erikoinen raaka-aine, nimittäin säilykekikherneiden ja -papujen liemi eli aquafaba.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Nykyään viiden desin aquafabatölkkejä löytyy hyvin varustetuista marketeista, mutta marenkeihin käytettävä 1,5 desiä on melko vakio yhden kikhernetölkin liemimäärä.

Kun valmistat vegaanista marenkia, jäähdytä kikherneliemi jääkaappikylmäksi esimerkiksi nostamalla purkki jääkaappiin leivontaa edeltävänä päivänä. Vatkaa vaahtoa ensin ilman sokeria, kunnes se on kunnolla jämäkkää. Lisää sokeria tässä vaiheessa ruokalusikallinen kerrallaan samalla koko ajan vatkaten. Vatkausaika vegaaniselle marengille on siis huomattavasti valkuaismarenkimassaa pidempi. Työtä helpottaa, jos käytössä on yleiskone, mutta sähkövatkaimellakin onnistuu.

Vegaaniset korvapuustit

noin 12 kpl

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
  • Ainekset
  • 2 ½ dl kaurajuomaa
  • ½ (à 50 g) pkt hiivaa
  • 1 ½ dl sokeria
  • noin 8 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl kardemummaa
  • ¼ tl suolaa
  • 75 g maidotonta margariinia
  • Täyte
  • 25 g maidotonta margariinia
  • 2 rkl sokeria
  • 1 rkl kanelia
  • Voiteluun
  • ½ dl vettä
  • ½ dl siirappia
  • Koristeluun
  • 2 rkl raesokeria

Valmistusohje

Liuota kädenlämpöiseen kaurajuomaan hiiva. Lisää sokeri ja sen verran jauhoja, että saat vellimäisen juuren. Peitä kulho liinalla ja nosta lämpimään paikkaan, kunnes juuri kuplii, eli noin 10 minuutiksi.

Lisää kardemumma, suola ja sulatettu, jäähtynyt rasva. Alusta joukkoon jauhoja, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä noin 5 minuuttia.

Kauli taikina noin 30 × 60 cm kokoiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä taikinalle huoneenlämpöinen rasva ja ripottele päälle sokeri ja kaneli. Kääri taikina leveämmältä sivulta pötköksi ja leikkaa kolmikulmaisiksi paloiksi. Nosta palat pystyyn kapea kohta ylöspäin leivinpaperin päälle pellille. Muotoile pullat korvapuusteiksi painamalla sormella keskeltä kapeimmasta kohdasta alas. Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa vähintään 40 minuuttia.

Voitelua varten sekoita vesi ja siirappi keskenään. Voitele pullat ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Vinkki: Voit korvata tuorehiivan 1 pussilla (11 g) kuivahiivaa.

Tarkista vegaanista täytekakkua täyttäessäsi ja koristellessasi, että tuotteet ovat vegaanisia. Kermavaahtotyyppinen koristelu syntyy kaurapohjaisilla vispituotteilla.
Tarkista vegaanista täytekakkua täyttäessäsi ja koristellessasi, että tuotteet ovat vegaanisia. Kermavaahtotyyppinen koristelu syntyy kaurapohjaisilla vispituotteilla. Kuva: Sanne Katainen

Vegaaninen täytekakkupohja

noin 12 annosta

  • Ainekset
  • 2 dl kaurajuomaa
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl perunajauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • Vuoan voiteluun
  • 1 tl maidotonta margariinia
  • ½ dl korppujauhoja

Valmistusohje

Voitele ja korppujauhota ø 20 cm kokoinen kakkuvuoka. Kakkupohjan voi tehdä myös isompaan vuokaan, mutta pohjasta tulee tällöin matalampi.

Mittaa kaikki pohjan aineet kulhoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kumoa taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista pohjaa 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Tarkista kypsyys cocktailtikulla. Kakku on kypsä, kun taikinaa ei enää tartu tikkuun.

Anna pohjan jäähtyä vuoassa hetki ennen kumoamista. Täytä ja koristele kakku vegaanisilla tuotteilla.

Vinkki: Vegaanisen kakkupohjan voi pakastaa.

Rommirusinakakku sopii myös pikkujouluihin, sillä sen maku on erityisesti aikuisten mieleen.
Rommirusinakakku sopii myös pikkujouluihin, sillä sen maku on erityisesti aikuisten mieleen.  Kuva: Sanne Katainen

Vegaaninen rommirusinakakku

noin 16 annosta

  • Ainekset
  • 2 dl rusinoita
  • 1 dl rommia
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 ps (80 g) mantelijauhetta
  • ½ dl perunajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ½ tl ruokasoodaa
  • 125 g maidotonta margariinia
  • 2 dl fariinisokeria
  • 1 prk (200 g) kaurafraichea (esim. Aito tai Oddlygood)
  • 2 dl kaurajuomaa
  • Vuoan voiteluun
  • 1 tl maidotonta margariinia
  • ½ dl korppujauhoja

Valmistusohje

Liota rusinoita rommissa noin tunti.

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Vaahdota toisessa kulhossa margariini ja sokeri. Lisää vatkauksen loppuvaiheessa joukkoon kaurafraiche.

Kääntele rasvaseokseen vuorotellen jauhoja ja kaurajuomaa. Kääntele lopuksi joukkoon rommi ja rusinat.

Voitele ja korppujauhota rengasvuoka. Lusikoi taikina vuokaan ja tasoita pinta.

Paista rommirusinakakkua 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia tai kunnes cocktailtikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna jäähtyä vuoassa ennen kumoamista.

Vinkki: Säilytä kakku peitettynä jääkaapissa. Kakun maku tekeytyy ja paranee säilytyksen aikana.

Marenki vettyy herkästi, joten täytä se vasta juuri ennen tarjoamista.
Marenki vettyy herkästi, joten täytä se vasta juuri ennen tarjoamista. Kuva: Sanne Katainen

Vegaaninen pavlova

noin 12 annosta

  • Ainekset
  • 1 tlk (380 g) kikherneitä suolaliemessä
  • 2 dl sokeria
  • Täyte
  • 200 g puolukoita
  • 1 prk (2–2 ½ dl) kauravispituotetta (esim. Aito, Planti tai Oddlygood)
  • ¾ dl sokeria
  • 50 g vegaanista suklaata (esim. Fazer Oat Choco)

Valmistusohje

Kikherneliemi eli aquafaba vaahtoutuu parhaiten kylmänä. Nosta siis säilyketölkki jääkaappiin leivontaa edeltävänä päivänä. Leivontapäivänä valuta kikherneet lävikössä ja ota liemi talteen.

Vaahdota kylmää kikhernelientä yleiskoneessa tai sähkövatkaimella, kunnes vaahto on napakkaa. Tähän menee 5–10 minuuttia. Lisää sokeri lusikallinen kerrallaan samalla koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista vielä noin 5 minuuttia, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää.

Nosta leivinpaperin päälle pellille kahdeksan vaahtopalloa ympyrän muotoon. Kikherneliemestä valmistettu marenkimassa leviää aina uunissa jonkin verran, joten huomioi leviäminen.

Paista pavlovaa 100-asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Jos uunissasi ei ole höyryaukkoa, niin laita puolen tunnin kuluttua uuniluukun väliin puulasta tai vastaava. Sammuta uuni kahden tunnin kuluttua, mutta anna pavlovan jäähtyä uunissa.

Siirrä jäähtynyt pavlova tarjoiluastialle.

Ota puolukoista ½ desiä koristelua varten. Soseuta loput kohmeiset marjat. Vatkaa kauravispi ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Nostele soseutetut puolukat vaahtoon. Lusikoi vaahto pavlovan keskelle. Koristele lopuilla puolukoilla sekä suklaarouheella. Tarjoa heti.

Vinkki: Vegaaninen marenki jää monesti keskeltä hiukan tahmeaksi, mutta se ei haittaa käyttöä tai makua.

Vinkki: Valmista kikherneistä esimerkiksi hummusta, sosekeittoa tai paahda ne uunissa salaatissa käytettäväksi.