Ruokateollisuus osti entistä enemmän luomuviljaa
Suomalaisen luomuviljan kysynnän kasvu riippuu erityisesti viennin onnistumisesta, muistuttaa Vilja-alan yhteistyöryhmä Vyr.Kotimainen teollisuus osti kaudella 2013/2014 luomuviljaa elintarvikekäyttöön 7 prosenttia edelliskautta enemmän, 27 miljoonaa kiloa.
Luomukaura oli tuttuun tapaan kasvun veturi, Sen myynti kasvoi viidenneksen, kertoo Vilja-alan yhteistyöryhmä Vyr.
Erityisesti kaurajalosteiden kuten leipien ja hiutaleiden vienti vetää. Vyrin luomuviljatyöryhmä uskoo, että luomukauran ja ylipäätään luomuviljan kysynnän kasvu ponnistaa jatkossakin ulkomaankaupan voimin.
Luomukauraa vietiin viljana 400 000 kiloa.
Elintarviketeollisuus osti myös luomuohraa viidenneksen edelliskautta enemmän. Kauraan verrattuna määrä on todella pieni, vain 600 000 kiloa.
Sen sijaan luomuvehnän käyttö väheni 9 prosenttia ollen vain vajaat 7 miljoonaa kiloa. Luomuviljatyöryhmän mukaan luomuleipien menekki on kotimaassa ollut heikkoa, joten leipomot ovat supistaneet valikoimiaan.
Myös luomurukiin menekki laski, mutta vain prosentilla 6 miljoonaan kiloon.
Rehuteollisuus valmisti tuotteita runsaasta 2 miljoonasta kilosta luomuviljaa. Määrä on viisi prosenttia suurempi kuin edeltävällä kaudella. Etenkin rehuvehnän käyttö kasvoi.
Markkinointikaudella 2013/14 luomuviljaa tuotiin 10 miljoonaa kiloa, mikä on 3 miljoonaa kiloa edelliskautta vähemmän. Tuonnista noin 2/3 oli luomuruista ja loput kauraa.
Tiedot luomuviljan käytöstä markkinointikaudella 2013/14 perustuvat Suomen Gallup Elintarviketiedon tekemiin yrityskyselyihin, jotka on rahoittanut maa- ja metsätalousministeriö.
MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


