Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Nappaa talteen ihanat ja helpot talviherkkureseptit ‒ hemmottele itseäsi mehevillä mokkaruuduilla

    Nyt valmistetaan herkkuja talvilomalaisten iloksi. Hodarit ja mokkaruudut maistuvat takuuvarmasti. Uunipannullisesta riittää makoisia makupaloja kavereillekin.
    Pinnalta rapean ja sisältä ihanasti valuvan kalkkunatoastin tulisuutta voi säätää juuston valinnalla.
    Pinnalta rapean ja sisältä ihanasti valuvan kalkkunatoastin tulisuutta voi säätää juuston valinnalla. Kuva: Jarkko Sirkiä

    Jotta mokkaruutujen tai -mokkapalojen lopputulos olisi paras mahdollinen, niin leipomisessa on hyvä huomioida muutama seikka. Älä vaivaa turhaan taikinaa, jotta pohjataikina ei sitkisty. Ainoastaan pikainen sekoitus riittää.

    Lopputulos on mehevä, kun pohjaa ei kypsennetä ylikypsäksi. Levitä lämmin kuorrute jäähtyneelle pohjalle, jos haluat pinnalle jäävän selkeän kerroksen. Mikäli pohja tuntuu liian tiiviiltä, niin lämpimälle pohjalle levitetty kuorrute imeytyy pohjaan ja mehevöittää. Pohjaa voi tarvittaessa hiukan kostuttaa mehulla tai maidolla. Jos haluat pakastaa mokkapaloja, niin tee se ilman kuorrutetta.

    Koristelussa voi käyttää mielikuvitusta mielin määrin. Nonparellit ovat perinteisin koriste, mutta rouhittu suklaa, pienet vaahtokarkit, pähkinärouhe, kuivatut marjat ja hedelmät ovat hyviä vaihtoehtoja. Ripottele koristeet heti kuorrutteen levittämisen jälkeen. Näin ne tarttuvat hyvin kiinni pintaan. Mokkapaloja voi paistaa myös muffinivuoissa. Paksu, pursotettava kuorrute tekee muffineista juhlavia leivonnaisia.

    Ohjeen mokkaruuduissa pohjataikinan mantelimaito ja kardemumma sekä pinnalle tulevat paahdetut mantelilastut ja kuivatut vadelmat tuovat mieleen laskiaispullan maut. Halutessasi voit vielä tarjota mokkaruutujen kanssa kermavaahtoa. Mehevät mokkaruudut maistuvat myös vegaanille, jos käytät maidotonta margariinia ja suklaata.

    Makeiden palojen lisäksi lomalla kaipaa myös ruokaisia välipaloja. Amerikkalaiset ”kuumat koirat” eli hodarit maistuvat kaikille ja ovat helppoja valmistaa. Sämpylöiden lisäksi varataan erilaisia nakkeja. Niissä löytyy valinnanvaraa mausteisista kasvisnakeista perusnakkeihin. Lisäkkeeksi pursotetaan tietenkin sinappia ja ketsuppia. Lisämakua tuovat kurkkusalaatti sekä erilaiset kaalisalaatit. Itse valmistettu kaalisalaatti on kannattava vaihtoehto, sillä keräkaali on nyt todella edullista.

    Hodareiden ohella lämpimiä leipiä eli toasteja on helppo valmistaa voileipägrillissä. Lopputulos on rouskuvan rapea pinta ja juustoinen, valuva täyte. Tulisemman maun ystävät valitsevat toastiin Koskenlaskijaperheestä chilinmakuisen chipotle version, mietoa kannattavat perussulatejuustoviipaleen.

    Kalkkunatoastit

    4 kpl

    • Ainekset
    • 8 isoa paahtoleipäviipaletta
    • 2 rkl makeaa sinappia
    • 8 sulatejuustoviipaletta, esimerkiksi Koskenlaskija chipotle
    • 8 ohutta kalkkunaleikkelettä
    • 2 tomaattia
    • tuoretta tai kuivattua oreganoa

    Valmistusohje

    Voitele leipäviipaleet sinapilla ja viipaloi tomaatit. Laita neljän leipäviipaleen päälle sulatejuustoviipale sekä pari kalkkunaleikkelettä. Jaa tomaattiviipaleet juuston päälle ja ripottele tomaateille tuoretta oreganoa. Laita vielä toinen juustoviipale päälle. Nosta toinen leipäviipale kanneksi.

    Paahda voileipägrillissä pinnalta rapeiksi ja sisältä kuumiksi. Leikkaa halutessasi kolmioksi. Nauti kuuman kaakaon tai kylmän maidon kanssa.

    Nakkitäytteinen perushodari muuntuu uudenlaiseksi kaali- ja kurkkusalaatilla.
    Nakkitäytteinen perushodari muuntuu uudenlaiseksi kaali- ja kurkkusalaatilla. Kuva: Jarkko Sirkiä

    Nakkihodarit

    4 kpl

    • Ainekset
    • 4 hotdog sämpylää
    • 4 pitkää nakkia
    • Kaalisalaatti
    • 1 iso omena
    • 1 rkl sitruunamehua
    • 2 porkkanaa
    • lohko (200 g) keräkaalia
    • 1 /2 tl suolaa
    • 1/4 tl mustapippurirouhetta
    • 2 tl hunajaa tai siirappia
    • 1 rkl makeaa chiliketsuppia
    • 2 dl turkkilaista jugurttia
    • Lisäksi
    • 2 rkl amerikkalaista kurkkusalaattia
    • ketsuppia
    • sinappia

    Valmistusohje

    Tee ensin kaalisalaatti. Kuori ja raasta omena sekä porkkanat karkeaksi raasteeksi. Sekoita sitruunamehu joukkoon. Vedä juustohöylällä kaalista ohuita suikaleita. Sekoita lopuksi kaikki salaattiainekset keskenään. Anna maustua hetki.

    Kuumenna nakit voileipägrillissä tai pannulla molemmin puolin. Lämmitä sämpylät pannulla tai mikroaaltouunissa.

    Laita kuuma nakki sämpylän sisään. Mausta sinapilla, ketsupilla ja kurkkusalaatilla. Lusikoi lopuksi päälle reilusti kaalisalaattia. Ohjeen kaalisalaatista riittää toiseksikin kertaa hodareihin tai sen voi syödä lämpimän aterian lisäkkeenä.

    Uunipannullinen mokkaruutuja koristellaan lämpimänä ennen paloiksi leikkaamista esimerkiksi paahdetuilla mantelilastuilla, kuivatuilla vadelmilla sekä suklaarouheella.
    Uunipannullinen mokkaruutuja koristellaan lämpimänä ennen paloiksi leikkaamista esimerkiksi paahdetuilla mantelilastuilla, kuivatuilla vadelmilla sekä suklaarouheella. Kuva: Jarkko Sirkiä

    Mokkaruudut

    30 palaa

    • Ainekset
    • 5 dl mantelimaitoa
    • 4 dl sokeria
    • 1 tl suolaa
    • 2 tl vaniljasokeria
    • 2 rkl kardemummaa
    • 150 g margariinia
    • 1 pussi (80 g) mantelijauhetta
    • 6 dl vehnäjauhoja
    • 1 dl kaakaojauhetta
    • 1 rkl leivinjauhetta
    • Kuorrute
    • 100 g margariinia
    • 6 rkl kahvijuomaa
    • 6 rkl kaakaojauhetta
    • 5 dl tomusokeria
    • 1 rkl vaniljasokeria
    • ripaus suolaa
    • Koristeluun
    • mantelilastuja
    • kuivattuja vadelmia
    • suklaata rouhittuna

    Valmistusohje

    Sekoita mantelimaito, sokerit ja suola. Lisää sulatettu margariini. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita maustettuun rasva-mantelimaitoseokseen.

    Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipannulle. Levitä pinta lastalla tasaiseksi. Paista 200 asteessa 15 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen kuin lisäät kuorrutteen.

    Uunin ollessa vielä kuuma, paahda pinnalle tulevat mantelilastut uunipellillä.

    Sulata kuorrutuksen rasva kattilassa. Lsää kahvi. Nosta kattila levyltä ja siivilöi loput aineet joukkoon. Nosta takaisin levylle ja kuumenna sekoittaen, kunnes seos on tasaista.

    Kaada kuorrutus kuumana pohjan keskelle. Anna valua reunoja kohti. Levitä tarvittaessa lastalla reunoille.

    Koristele paahdetuilla mantelilastuilla, kuivatuilla vadelmilla ja suklaarouheella ennen kuin kuorrutus jäähtyy. Kuivatuttuja vadelmia kannattaa rouhia kevyesti sormien välissä samalla, kun ripottelee.

    Leikkaa leivonnainen ruuduiksi.

    Koristeellinen pursotus sekä nonparellit tekevät mokkapalamuffinista juhlavan näköisen.
    Koristeellinen pursotus sekä nonparellit tekevät mokkapalamuffinista juhlavan näköisen. Kuva: Jarkko Sirkiä

    Mokkapalamuffinit

    12 kpl

    • Ainekset
    • 2 munaa
    • 1 1/2 dl sokeria
    • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
    • 2 rkl kaakaojauhetta
    • 1/2 rkl leivinjauhetta
    • 100 g voita
    • 1 dl maitoa
    • Kuorrute
    • 100 g voita
    • 4 rkl vahvaa kahvijuomaa
    • 2 rkl kaakaojauhetta
    • 4 dl tomusokeria
    • 1 tl vaniljasokeria
    • Pinnalle
    • nonparelleja

    Valmistusohje

    Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Siivilöi vaahtoon puolet jauho-kaakaojauhe-leivinjauheseos. Sekoita vaahtoon voi sulatettuna ja maito. Siivilöi loput jauhoseosta ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

    Lusikoi taikina voideltuihin muffinipellin syvennyksiin tai paperisiin muffinivuokiin. Paista 200 asteessa 15 minuuttia.

    Sekoita huoneenlämpöiseen voihin kahvijuoma. Siivilöi kaakaojauhe, tomu- ja vaniljasokeri joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Pursota muffinien päälle ruusukkeet tai levitä veitsellä sileä kerros pinnalle. Ripottele nonparelleja koristeeksi.