Näillä nikseillä onnistut kalan grillaamisessa
Putosiko kalafilee grilliritilän välistä hiillokselle vai kärventyi muuten vain mustaksi? Kalan grillaus onnistuu kyllä, kun tietää konstit.
Kun nuotiossa tai hiiligrillissä on hyvä hiillos, niin ahvenet kypsyvät tuossa tuokiossa. Kuva: Sanne KatainenKala on erinomainen grillattava, sillä se kypsyy nopeasti, toteaa Pro Kala -yhdistyksen toiminnanjohtaja Katriina Partanen tiedotteessa. On vain tiedettävä, millaista kalaa ja missä muodossa grilliin laittaa.
Ota onkeesi seuraavat vinkit, niin onnistut:
Lohen voit grillata annospaloiksi leikattuna fileenä. Monet kalat sopivat myös kokonaisina grillattaviksi, ja muikkujen ystävät voivat laittaa pikkukalat halsteriin.
Jos grillaat kalan kokonaisena, se täytyy ensin perata ja suomustaa. Helpoimmalla pääset, jos ostat kalan valmiiksi perattuna ja suomustettuna. Jos kotoa ei löydy suomustusrautaa, esimerkiksi siian voi suomustaa myös lusikan avulla rapsuttamalla suomut irti. Pehmeäsuomuista kirjolohta ei tarvitse suomustaa, eikä pieniä kaloja kuten muikkuja. Suomustettuihin kaloihin voi jättää evät paikalleen, sillä ne on helppo poistaa ruotoineen kypsennetystä kalasta. Esimerkiksi kokonaisena grillattu siika on näyttävä pääruoka ystävien kesken jaettavaksi! Kokonaisena grillattu kala pysyy myös helpommin koossa ja säilyy mehevämpänä.
Jos haluat grillata esimerkiksi kirjolohta valmiina annospaloina, kannattaa paloihin jättää nahka ja laittaa palat kuumaan grilliin nahkapuoli alaspäin. Palat kypsyvät nopeasti, usein jo muutamassa minuutissa. Lohi pysyy mehevänä, kun sitä ei kypsennä aivan läpikypsäksi. Kalaa voi grillata myös folion päällä, jolloin kalan rasva ei valu grilliin ja kypsä kala on helpompi siirtää grillistä tarjoiltavaksi.
Pieniä kaloja voit laittaa halsteriin, ja onnistuu sillä isommankin fileen tai kokonaisen kalan kypsentäminen. Varmista, että halsteri on puhdistettu hyvin. Sivele puhdistuksen jälkeen sen ja kalojen pintaan ohuelti öljyä, niin kala ei tartu kypsyessään kiinni.
Mikäli nämä kaikki on jo kokeiltu, testaa kalan valmistamista folionyytissä kasvisten kanssa tai laita kalaa vartaaseen. Työnnä isoihin kaloihin varras pitkittäin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
