Tätä lapsuuden kesien herkkua voisin syödä litrakaupalla – nyt on juuri oikea aika valmistaa kesäkeittoa!
Kesän kotimaisista kasviksista valmistuu todella herkullinen keitto, jota voi muunnella oman mieltymyksensä mukaan.MT julkaisee kesällä uudelleen viime kesän luetuimpia juttujaan. Tämä on yksi niistä.
Parhaimpia kesämuistojani on mamman lämmin pirtti, jota puuhella on lämmittänyt entisestään. Hellalla komeilee jättimäinen kattila täynnä höyryävää kesäkeittoa, jonka tuoksu ottaa lämpimästi vastaan jo ovella. Kesäkeitto vie vielä tänäkin päivänä ajatukset näihin hetkiin.
Kesäkeitto onkin yksi tärkeimmistä kesäherkuista suomalaisille. Sitä voi valmistaa monella tapaa, mutta tavallisesti siihen kuuluu perunaa, porkkanaa, kukkakaalia, herneitä ja maitoa. Minun kesäkeittooni kuuluu myös runsaasti tilliä – laittoihan myös mamma sitä keittoon.
Maidon voi jättää halutessaan keitosta pois tai sitä voi lisätä omalla lautasellaan joukkoon. Kylmä maito viilentää kuuman keiton syömislämpöiseksi hetkessä.
Kun ainekset lisää keittoon eri aikoihin, ei mikään niistä kypsy yli. Käytännössä siis peruna ja porkkana lisätään ensin, ja kukkakaali ja herneet vasta lopuksi. Kannattaa myös suosia kiinteämpiä perunalajikkeita, jotka kestävät keittämistä (ja keiton uudelleen lämmittämistä) paremmin.
Alta löydät kesäkeittoreseptin muutaman vuoden takaa. Voit kuitenkin muunnella reseptiä mielesi mukaan jättämällä ainesosia pois tai lisäämällä niitä. Itse en esimerkiksi suurusta keittoa lainkaan ja laitan keiton joukkoon reilusti tuoretta tilliä. Aihe puhutti myös toimituksessamme, josta vinkattiin, että keitto paranee entisestään laittamalla joukkoon sulatejuustoa.
Täyteläinen kesäkeitto
4–5 annosta
- Ainekset
- 6 varhaisperunaa
- 4 kesäporkkanaa
- 1 pienehkö kukkakaali
- 1 l herneenpalkoja
- 1–2 kesäsipulia varsineen
- vettä
- 1 kasvisliemikuutio
- Suuruste
- 1 l maitoa
- ½ dl vehnäjauhoja
- ¼ tl valkopippuria
- voita maun mukaan
- (sokeria)
Valmistusohje
Pese perunat sekä porkkanat ja leikkaa suupalan kokoisiksi. Nosta palat kattilaan ja lisää vettä sen verran, että ne juuri ja juuri peittyvät. Murustele joukkoon kasvisliemikuutio. Kiehauta ja anna kiehua viisi minuuttia.
Ota kaksi desiä maitoa erilleen ja lisää loppu maito kattilaan. Sekoita vehnäjauhot loppuun maitoon haarukalla ja jatka sekoittamista, kunnes suurus on tasainen ja paakuton. Valuta suurus keiton joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää valkopippuri ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua hiljalleen viisi minuuttia.
Paloittele kukkakaali pieniksi kukinnoiksi. Riivi herneet. Lohko sipulit ja suikaloi varret. Lisää kasvikset kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja jatka keittämistä vielä viisi minuuttia välillä sekoittaen.
Sulata keittoon haluamasi kokoinen nokare voita. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa sekä pieni ripaus sokeria.
Tarjoa kesäkeitto ruisleivän kanssa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






