Ruisleipä leivotaan tulevanakin talvena kotimaisesta rukiista, vaikka sää koetteli kasvustoja
Syksyn ruissato oli määrältään hyvä, mutta laatu ei hankalien sääolojen vuoksi vastannut aiempien vuosien tasoa. ”Kotimaista ruista riittää rukiisen leivän leivontaan”, vakuuttaa kuitenkin Pro Ruis -yhdistyksen puheenjohtaja Tero Hirvi.
Luonnonvarakeskuksen mukaan ruissato oli noin 100 000 tonnia. Tämä rajapyykki ylitettiin nyt viidennen kerran kolmenkymmenen vuoden aikana.
Suomessa rukiin kotimaan elintarvikekäyttö on vuosittain reilu 80 000 tonnia.
Alkukesällä viljakasvustot kärsivät kuivuudesta ja loppukesällä rankoista paikallisista sateista.
Ruis selvisi alkukesän kuivuudesta kevätviljoja paremmin. Syyskylvöisenä kasvina sillä on pidemmät juuret, jolloin se saa vettä myös hieman syvemmältä maaperästä.
Ruissato oli muilta laatuominaisuuksiltaan hyvää, mutta sakoluvut putosivat puintiajan suuresta sademäärästä johtuen. Korkean sakoluvun osuus sadosta jäi niukaksi.
Myös matalan sakoluvun rukiille on käyttöä. Siitä on ollut viime vuosina niukkuutta, mutta nyt sitä kertyi enemmän kuin tarvittaisiin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









