Savolainen muikkukukko
Kalakukon teossa on monta vaihetta ja valmistuminen ottaa aikaa, mutta lopputulos palkitsee. Kukko on kokonainen ateria tai hyvä matkaeväs.
Valmis kalakukko voidaan syödä joko viipaleina tai leikata kanteen aukko ja nauttia sitä kautta. Kuva: Jouko NieminenSavolainen muikkukukko
1 kukko
Ainekset
Kuori
- 5 dl vettä
- 1 dl vehnäjauhoja
- vajaa 1 kg ruisjauhoja
- 1 dl voisulaa
- 1–2 rkl suolaa
Täyte
- 1 kg muikkuja
- 400 g rasvaista siankylkeä (tai 2 pkt amerikanpekonia)
- suolaa
Valmistusohje
Perkaa muikut, huuhtele ja anna valua siivilässä.
Tee taikina. Sekoita kylmään veteen suola, vehnäjauhot, suurin osa ruisjauhoista ja voisula. Vaivaa taikina käsin melko kiinteäksi.
Taputtele suurin osa taikinasta leivinpaperin päällä pyöreäksi, noin sentin paksuiseksi levyksi, halkaisijaltaan 30 senttiä. Jätä reunoilta vähän ohuemmaksi.
Ripottele levyn keskelle vähän ruisjauhoja imemään täytteestä kosteutta. Lado levylle kerroksittain muikkuja ja siankylkeä. Ripottele väliin suolaa ja laita päällimmäiseksi siankylkeä.
Muotoile jäljellä olevasta taikinasta kansi ja ummista sillä kukko.
Paista ensin puoli tuntia 250 asteessa. Ota kukko uunista ja valele voisulalla. Pane takaisin uuniin 150 asteeseen ja anna hautua kypsäksi noin viisi tuntia.
Ota kukko uunista ja kääri se ensin voipaperiin ja sitten pyyhkeeseen, että kuori pehmenee.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
