Lääkäri Mediuutisissa: Jopa perusterve aikuinen voi sairastua raakamaidosta
Raakamaidon mikrobit voivat aiheuttaa riskiryhmille vakavia sairauksia.
Raakamaitoa ei pästöroida bakteerien tuhoamiseksi. Tämän vuoksi raakamaidon mikrobit voivat lääkäreiden mukaan aiheuttaa riskiryhmille vakavia sairauksia. Kuva: Sami KarppinenInfektiolääkärit ovat huolissaan tiloilla ja kaupoissa myytävän raakamaidon riskeistä. Asiasta kertoo Mediuutiset.
Raakamaitoa ei pästöroida bakteerien tuhoamiseksi. Tämän vuoksi raakamaidon mikrobit voivat lääkäreiden mukaan aiheuttaa riskiryhmille vakavia sairauksia.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen epidemiologiaeläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne huomauttaa Mediuutisten haastattelussa, että raakamaitoa ei pidä antaa kuumentamattomana etenkään lapsille, vanhuksille, raskaana oleville, eikä myöskään ihmisille, joiden vastustuskyky on heikentynyt.
Epidemiologiaeläinlääkäri toteaa, että epidemiaselvitysten mukaan myös perusterveet aikuiset voivat sairastua raakamaidossa olevista taudinaiheuttajista. Hän suositteleekin, että kaikki kuumentaisivat raakamaidon ennen sen nauttimista.
Pastöroimattomassa raakamaidossa voi esiintyä erilaisia ihmiselle tautia aiheuttavia bakteereja, kuten EHEC -bakteereita, kampylobakteereita, salmonellaa, listeria monocytogenes-bakteeria sekä yersinia–bakteereita.
Mediuutiset nostaa esiin tutkimuksen, jonka mukaan Suomessa on raportoitu vuosina 1997-2015 kolmetoista raakamaidon tai siitä tehdyn tuotteen aiheuttamaa epidemiaa.
Suomalaiset juovat arviolta prosentin maidosta raakamaitona.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
