Tölkkitomaattien kanssa kannattaa olla tarkkana – näin niitä kuuluu oikeasti kypsentää
Erilaatuisia tölkkitomaatteja käytetään eri tavalla.Tölkkitomaatit ovat kätevä vaihtoehto silloin, kun halutaan valmistaa erilaisia kastikkeita ja keittoja nopeasti. Tölkkitomaatteja saa monessa eri muodossa aina murskasta kokonaisena säilöttyihin. Niiden käyttötapojen kanssa kannattaa olla tarkkana, jotta maku ei kärsi.
Monelle suomalaiselle tomaattimurska ja erityisesti italialaisen Muttin valmistama Polpa on tuttu tuote. Muttin Pohjoismaiden markkinointivastaava Emma Vuorenmaa kertoi tärkeää tietoa eri tölkkitomaattien käytöstä. Moni tekee virheen niiden lämmittämisessä, jolloin maku kärsii.
Katso alta ohjeet eri säilyketomaattien käyttöön.
Tomaattimurska
Tomaattimurska on nimensä mukaisesti hienoa tomaattimurskaa. Vuorenmaa kertoo, että Muttilla tomaattimurska kuumennetaan ainoastaan kerran pastöroinnin aikana. Näin tomaattien raikas ja tuore maku säilyy.
Koska tomaattimurska kuumennetaan vain kerran, sopii sen tekstuuri erityisen hyvin keittoihin, joita kuumennetaan noin 10–15 minuuttia.
”Kun tomaattimurskaa kuumennetaan enintään 15 minuutin ajan, säilyy sen raikas maku”, Vuorenmaa vinkkaa.
Tomaattimurskaa ei kannatakaan tätä enemmän keittää. Vuorenmaa käyttäisi itse ilmojen viilentyessä tomaattimurskaa esimerkiksi jauheliha-tomaattikeittoon, jossa peruna ja porkkana kypsenevät noin 10 minuutissa.
Tomaattipyree
Tomaattipyree on konsentroitua tomaattia. Mutti kertoo, että yhteen tuubilliseen pyreetä kuluu 1,2 kiloa tuoreita tomaatteja.
”Tomaattipyreen maku on todella intensiivinen. Vahvan makunsa vuoksi tomaattipyree on erinomainen lisäämään makua esimerkiksi keittoihin, joihin halutaan intensiivisempää tomaatin makua”, Vuorenmaa vinkkaa.
Vuorenmaan mukaan pyreetä voi käyttää myös kastikkeisiin, joihin halutaan makua ilman sattumia. Tomaattipyreetä voikin ohentaa vedellä juoksevampien kastikkeiden valmistamiseksi.
Paseerattu tomaatti
Siinä, missä tomaattimurska on suomalaisten suosikki, käytetään Italiassa paseerattua tomaattia.
Muttilla Passata eli paseerattu tomaatti kuumennetaan kolme kertaa valmistuksen aikana, jolla saavutetaan silkkinen rakenne.
”Valmistusprosessin vuoksi Passataa ei tarvitse kypsyttää, vaan sitä kuumennetaan vain parin minuutin verran. Tämän vuoksi Passata on todellinen arjen sankari”, Vuorenmaa toteaa.
”Tekisin Passatasta helpon tomaattikeiton, johon lisäisin mascarponea, suolaa, pippuria, basilikaa ja öljyä, ja kuumentaisin pari minuuttia. Näin valmistuu nopeasti herkullinen tomaattikeitto.”
Kokonaisena säilötyt, kuoritut tomaatit
Siinä, missä paseerattu tomaatti on ehkä helpoin käyttää, ovat kokonaiset tomaatit Vuorenmaan mukaan luovin keino käyttää säilyketomaatteja. Muttilla kyseiset tomaatit tunnetaan nimellä Pelati, joka tarkoittaa italiaksi kaljua.
”Pelatissa luumutomaatit kuoritaan hellästi höyryssä ja upotetaan Passataan eli paseerattuun tomaattiin. Kaksoistekstuurin ansiosta Pelatia voi käyttää todella luovasti keittiössä ja esimerkiksi keitoissa.”
”Käyttäisin itse Pelatia käsin murskattuna kastikkeisiin, jossa on paljon sattumia ja tomaattinestettä. Pelati on erinomainen vielä pidempään kypsentämiseen kuin tomaattimurska Polpa.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







