Kyselytutkimus paljastaa poikkeusolojen vaikutukset: Kuluttajat tilaavat nyt ruokaa kotiin aiempaa useammin, samalla ruokavalio on muuttunut epäterveellisemmäksi - Ruoka - Maaseudun Tulevaisuus
Ruoka

Kyselytutkimus paljastaa poikkeusolojen vaikutukset: Kuluttajat tilaavat nyt ruokaa kotiin aiempaa useammin, samalla ruokavalio on muuttunut epäterveellisemmäksi

Kyselyn perusteella vain harva vastaaja tilaa terveellisiä ruoka-annoksia tai arkiruokaa kotiinkuljetuspalveluiden kautta.
Jaana Kankaanpää
Vaikka valmiita ruoka-annoksia tilataan nyt aiempaa enemmän, myös ruoanlaitto kotona on lisääntynyt.

Crowst Oy: n tekemän kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten yleinen kiinnostus ruokaan on kasvanut kaikilla osa-alueilla koronaepidemian aikana.

Lähes kolmannes kyselyyn vastanneista ruokaa tilanneista vastaajista kertoo tilanneensa koronakriisin aikana ruoka-annoksia kotiin hieman tai huomattavasti aikaisempaa useammin. Kaiken kaikkiaan jopa kaksi kolmesta vastaajasta on tilannut ruokaa kotiinsa viimeisen kuukauden aikana, 20 prosenttia vähintään kerran viikossa.

Suurin muutos on kuitenkin tapahtunut elintarvikkeiden kotiinkuljetuksessa. Elintarvikkeiden kotiinkuljetuspalveluiden käyttäjistä lähes puolet kertoo tilanneensa elintarvikkeita kotiinkuljetuksella useammin kuin ennen pandemiaa. Elintarvikkeiden kotiinkuljetuspalvelut eivät kuitenkaan näytä korvanneen kauppa-asiointeja, sillä reilusti yli puolet elintarvikkeiden kotiinkuljetuspalveluiden käyttäjistä kertoo tilaavansa ainoastaan pienen osan käyttämistään elintarvikkeista kotiinkuljetuksella. Näin ollen suosion kasvu ei selity ainoastaan kauppa-asiointien välttämisellä. Kaikki elintarvikkeet tilaa kotitoimituksena ainoastaan kuusi prosenttia vastaajista.

Ikävämpi vaikutus pandemialla ja poikkeusoloilla on ollut syömisen terveellisyyteen.

Kyselyn perusteella vain harva vastaaja tilaa terveellisiä ruoka-annoksia tai arkiruokaa kotiinkuljetuspalveluiden kautta. Huomattavasti useimmin kotiin tilatut ruoka-annokset ovat pikaruokaa tai epäterveelliseksi katsottuja ruokia. Tärkein kriteeri kotiinkuljetuspalvelua valitessa on kotiinkuljetuksen hinta. Yllättäen kotiinkuljetusmaksua pidetään jopa tärkeämpänä kriteerinä kuin itse annoksen hintaa. Keskimääräinen kertatilauksen hinta on noin 25 euroa.

Vaikka valmiita ruoka-annoksia tilataan nyt aiempaa enemmän, myös ruoanlaitto kotona on lisääntynyt. Jopa 39 prosenttia tutkimukseen vastanneista kertoo laittavansa ruokaa useammin kuin ennen, ja kolmannes vastaajista on kokeillut uusia reseptejä ruoanlaitossa tai leivonnassa.

Tästäkin huolimatta vastaajista 27 prosenttia kertoo syövänsä nyt aiempaa epäterveellisemmin ja reilu viidennes aiempaa epäsäännöllisemmin.

Crowstin mukaan nykyajan trendinä on se, että kuluttajat valitsevat tietoisemmin etukäteen ne hetket, jolloin ruokaa tehdään ajatuksen kanssa kotona ja milloin ruokaa puolestaan tilataan kotiin.

Tutkimuksessa vastaajat arvioivat ruoka-annosten ja elintarvikkeiden kotiinkuljetuspalveluiden käyttöään yleisesti sekä viimeisen kuukauden aikana, poikkeusolojen vallitessa. Lisäksi arvioitiin muutoksia ruokailutottumuksissa.

Kyselytutkimukseen vastasi huhtikuussa 2 000 henkilöä.

Lue lisää:

Verkkokaupan ruokakassin toimitusajat vaihtelevat päivästä viikkoihin – alueelliset ja myymäläkohtaiset erot ovat suuria

Korona lisäsi ruuan verkko-ostamisen suosiota – Keskon palvelu ei kestänyt kävijäryntäystä

Koronavirus lisäsi ruuan verkkokaupan suosiota – näitä tuotteita ostetaan eniten tällä hetkellä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Atrian logo menee uusiksi – brittiläisen toimiston kanssa tehty uudistus alkaa näkyä kuluttajille elokuusta lähtien

Korona peruutti ruokamessuja maailmalla, Food from Finland siirtyi webinaareihin

Peltiruoka sopii etäpäivään ja ison porukan ruokkimiseen

Ruissalon Maininki -ravintola Turussa avautui ensin Netflixin miljoonille katsojille – ja maanantaina ruokailijoille