Ruoka

Peruna auttaa lihaksia kasvamaan – rasvassa paistaminen ja muut haitalliset valmistustavat tärvelevät hyödyt

Perunan leusiinipitoisuus on kasvikunnan korkeimpia.
Kari Salonen
Pieni voinokare ei pilaa uusia perunoita, vaan tekee niistä herkun, josta myös lihakset pitävät, arvioi Lääkärinpalstan asiantuntija.

Lihassäikeiden proteiinisynteesi kiihtyy, kun treenauksen lisäksi syö runsaasti proteiineja. Niiden tulee sisältää välttämättömiä aminohappoja, joista leusiini on tärkein. Eläinperäisissä proteiineissa niitä on runsaasti mutta kasviproteiineissa vähemmän.

Kanadalaistutkimuksen mukaan koehenkilöiden lihasten kasvu lisääntyi, kun heidän ruokavalioonsa lisättiin perunan proteiineja. Tämä oli odotettu tulos, sillä perunan leusiinipitoisuus on kasvikunnan korkeimpia.

Perunan merkittävin ravintoaine on tärkkelys, jota ruuansulatuksen entsyymit pilkkovat glukoosiksi. Siinä on lisäksi monia hyödyllisiä ravinteita ja proteiineja. Rasvassa paistaminen ja muut haitalliset valmistustavat tärvelevät perunan hyödyt. Pieni voinokare ei kuitenkaan uusia perunoita pilaa, vaan tekee niistä verrattoman herkun, josta myös lihaksemme pitävät.

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Valtaosa suomalaisesta naudanlihasta tuotetaan maitotiloilla – tunnetko yleisimmät liharodut?

Haetko halpaa, mutta hyvää ruokaa? Valitse juureksia ja täältä niihin herkkureseptit

Ruokavirasto: Kananmunaeriä vedetään myynnistä salmonellariskin vuoksi

Huippupihvejä tuotetaan Suomessa aivan tavallisilla lypsykarjatiloilla – kansainvälisesti palkittu liha löytää syöjänsä Euroopan huippuravintoloista