Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Ruoka

Peruna auttaa lihaksia kasvamaan – rasvassa paistaminen ja muut haitalliset valmistustavat tärvelevät hyödyt

Perunan leusiinipitoisuus on kasvikunnan korkeimpia.
Kari Salonen
Pieni voinokare ei pilaa uusia perunoita, vaan tekee niistä herkun, josta myös lihakset pitävät, arvioi Lääkärinpalstan asiantuntija.

Lihassäikeiden proteiinisynteesi kiihtyy, kun treenauksen lisäksi syö runsaasti proteiineja. Niiden tulee sisältää välttämättömiä aminohappoja, joista leusiini on tärkein. Eläinperäisissä proteiineissa niitä on runsaasti mutta kasviproteiineissa vähemmän.

Kanadalaistutkimuksen mukaan koehenkilöiden lihasten kasvu lisääntyi, kun heidän ruokavalioonsa lisättiin perunan proteiineja. Tämä oli odotettu tulos, sillä perunan leusiinipitoisuus on kasvikunnan korkeimpia.

Perunan merkittävin ravintoaine on tärkkelys, jota ruuansulatuksen entsyymit pilkkovat glukoosiksi. Siinä on lisäksi monia hyödyllisiä ravinteita ja proteiineja. Rasvassa paistaminen ja muut haitalliset valmistustavat tärvelevät perunan hyödyt. Pieni voinokare ei kuitenkaan uusia perunoita pilaa, vaan tekee niistä verrattoman herkun, josta myös lihaksemme pitävät.

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruotsalainen joulukinkku noussut hittituotteeksi Lidlissä – Kesko: "Yksittäisissä kaupoissa voi olla tuontikinkkuja myynnissä"

S-ryhmä kertoi, että kaikki sen joulukinkut ovat kotimaisia – verkkokaupasta löytyy kinkkuja saksalaisesta lihasta, SOK vastaa: "Tarkoitimme tuoresuolattuja ja pakastettuja"

"Tuontiliha on irvokkuuden huippu" – MTK:n Marttila ja tuottajat ihmettelevät, miksi kauppa tuo halpoja kinkkuja ulkomailta

Suonenjoen mansikalle haetaan EU:n nimisuojaa