Lihassäikeiden proteiinisynteesi kiihtyy, kun treenauksen lisäksi syö runsaasti proteiineja. Niiden tulee sisältää välttämättömiä aminohappoja, joista leusiini on tärkein. Eläinperäisissä proteiineissa niitä on runsaasti mutta kasviproteiineissa vähemmän.
Kanadalaistutkimuksen mukaan koehenkilöiden lihasten kasvu lisääntyi, kun heidän ruokavalioonsa lisättiin perunan proteiineja. Tämä oli odotettu tulos, sillä perunan leusiinipitoisuus on kasvikunnan korkeimpia.
Perunan merkittävin ravintoaine on tärkkelys, jota ruuansulatuksen entsyymit pilkkovat glukoosiksi. Siinä on lisäksi monia hyödyllisiä ravinteita ja proteiineja. Rasvassa paistaminen ja muut haitalliset valmistustavat tärvelevät perunan hyödyt. Pieni voinokare ei kuitenkaan uusia perunoita pilaa, vaan tekee niistä verrattoman herkun, josta myös lihaksemme pitävät.
Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.