Ruoka

Torjunta-ainejäämiä aasialaisissa chilipaprikoissa, kiinalaisissa pavuissa ja intialaisessa riisissä – Tulli on hylännyt 37 elintarvikkeiden tuontierää tänä vuonna

Ongelmallisimmat tuotteet tulevat Tullin mukaan yleensä kaukaa EU:n ulkopuolelta.
Jaana Kankaanpää
Tänä vuonna on torjunta-ainejäämien takia hylätty muun muassa Intiasta ja Pakistanista tulleita isoja riisieriä.

Tullin torjunta-ainejäämävalvonnassa on lokakuun loppuun mennessä hylätty enemmän tuontielintarvike-eriä kuin viime vuonna yhteensä.

Syksyn aikana liikaa torjunta-ainejäämiä on todettu muun muassa kiinalaisissa ja perulaisissa pavuissa, egyptiläisissä taateleissa, Puolassa viljellyssä tomaatissa ja aasialaisissa tuoreissa pitaijoissa sekä kuivatussa chilipaprikassa.

"Chilipaprikoista löytyi yhteensä 20 eri torjunta-ainejäämää, mikä on varsin poikkeuksellista, koska yleensä eri torjunta-ainejäämiä löytyy maksimissaan kuusi", toteaa elintarvikkeiden kemiallisten tutkimusten jaostopäällikkö Suvi Ojanperä.

Kaikkiaan tuontieriä on hylätty 37.

Tänä vuonna ongelmia on ollut kilomääriltään suurissa erissä. Esimerkiksi isoja Intian ja Pakistanin riisieriä on hylätty viisi ja Egyptistä ja Israelista tulleita appelsiinieriä yhdeksän.

Lisäksi neljä luomutuote-erää on hylätty luomulainsäädännön vastaisten torjunta-ainejäämälöydösten takia. Hylätyt tuotteet olivat espanjalainen lehtikaali, saksalainen alkoholiton olut, perulainen kvinoa ja intialainen ashwagandhajauhe.

Hylkäyspäätösten lisäksi Tulli on antanut huomautuksen torjunta-ainejäämien vuoksi 43 tuote-erälle. Huomautus annetaan tapauksissa, joissa torjunta-aineen sallittu enimmäismäärä ei ylity, kun analyysimenetelmän mittausepävarmuus otetaan huomioon.

Ongelmallisimmat tuotteet tulevat Tullin mukaan yleensä kaukaa EU:n ulkopuolelta. Näissä maissa torjunta-aineiden käyttöön liittyvä lainsäädäntö voi olla erilainen kuin EU:ssa ja jotkut EU:ssa kokonaan kielletyt torjunta-aineet olla sallittuja.

Nytkin suurin osa hylätyistä tuote-eristä oli peräisin EU:n ulkopuolelta. Niistä noin kolmannes tuotiin kuitenkin Suomeen toisen jäsenmaan kautta, jolloin erä oli jo tullattu toisessa EU-maassa.

"Tänä vuonna torjunta-aineiden takia hylättyjä tuote-eriä on jo lokakuun loppuun mennessä ollut enemmän kuin koko viime vuonna. Syynä ei kuitenkaan todennäköisesti ole tuotteiden laadun heikentyminen esimerkiksi koronaviruspandemian takia, vaan Tullin valvonta on osunut paremmin huonolaatuisiin tuotteisiin", kertoo Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling.

Vuosittain Tulli valvoo noin 3 500 elintarvikkeen ja elintarvikekontaktimateriaalin määräystenmukaisuutta.

Tullin elintarvikevalvonta kohdistuu tuotteisiin, joiden epäillään olevan määräysten vastaisia. Riskinarvioinnissa hyödynnetään esimerkiksi tietoa tuotteen alkuperästä ja valmistajasta. Tietolähteinä käytetään Tullin omien järjestelmien lisäksi esimerkiksi toisten jäsenmaiden tutkimustietoa.

Lisäksi valvotaan elintarvikkeita, joita ei epäillä määräystenvastaiseksi, mutta joita kulutetaan paljon.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aamiaisista tuli Lapland Hotelsin hittituote: "Meillä on pohjoisessa maailman parhaat raaka-aineet"

Omenoiden puristuksen uuteen suosioon on yksi syy – eikä se ole runsas sato

Suomeen tuleva norjalainen ruuan verkkokauppa etsii nyt kumppaneita ja myytävää – myös "paikallisesti tuotettuja herkkuja"

Lantmännen ostaa Myllyn Parhaan — Miska Kuusela: "Yhtiöillämme on yhtenäinen perusta"