Ruoka

Leipuriliitto parahtaa, ettei elintarviketeollisuusliitto kuullut pienimpiä: "Kyllä todella pitää haluta leipoa, että tässä tilanteessa vielä jaksaa yrittää"

Suomen Leipuriliiton toimitusjohtaja Mika Väyrysen mukaan tyytymätön ETL tekemään palkkaratkaisuun on kova.
Johannes Tervo
Leipuriliiton toimitusjohtaja Mika Väyrynen antaa Elintarviketeollisuusliitolle kovaa palautetta.

Suomen Leipuriliiton toimitusjohtaja Mika Väyrynen kertoo olevansa huolissaan leipomoalan moninaisuudesta.

"Keväällä tuli jo sellaisia viestejä, että täytyy toivoa, etteivät yrittäjät tee samanlaisia johtopäätöksiä kuin laman aikaan. Kesä pelasti paljon, mutta nyt on vielä pitkä talvi edessä."

Etenkin horeca-puolen varassa olevat yritykset ovat Leipuriliiton mukaan tehneet täyden sukelluksen.

"Turpaan on tullut kovaa siellä. Leipomoalan yritykset ovat kahden kerroksen väkeä. Menestyjät porskuttavat, mutta etenkin horeca-puolella on käsillä katastrofin ainekset."

Mika Väyrynen suuntaa kovimman kritiikkinsä tilanteessa Elintarviketeollisuusliiton suuntaan. ETL ja SEL solmivat 30.11. kaksivuotisen sopimuksen, jolla alan palkkoja korotetaan 1,9 prosenttia. Tyytymättömyys palkkaratkaisua kohtaan on hyytävää.

"Kyllä todella pitää haluta leipoa, että tässä tilanteessa vielä jaksaa yrittää. Ihan järjetön temppu oli Elintarviketeollisuudelta lyödä työehtosopimukset lukkoon kahta kuukautta ennen sopimuskauden päättymistä, kun ei vielä ollut näkyvissä yhtään mihin koronatilanne on menossa!"

Väyrynen tietää, että ETL:n johdossa on hankalaa täyttää kaikkien toiveita.

Väyrynen muistuttaa, että euron korotus on ihan eri juttu suurelle teollisuusyritykselle kuin pienille tai keskisuurille. Kun leipomo- ja konditoria-alalla työvoimakustannuksen osuus yritysten liikevaihdosta on 25–60 prosenttia, meijeri-, panimo- ja liha-alalla työvoimakustannukset ovat noin 10 prosentin luokkaa.

"Meillä leipureillakin isot ja pienet yritykset ovat niin erilaisessa asemassa toisiinsa nähden että pahaa tekee. Jalkapallotermein sanoisin: Pienet ja keskisuuret on laitettu pelaamaan Veikkausliigassa. Nyt tarvittaisiin kaikkein eniten paikallista sopimista."

"Elintarviketeollisuus halusi turvata isoille työrauhan. ETL ja SEL jättivät käytännössä kokonaan huomioimatta sen, että todella monilla pienillä ja keskisuurilla leipomoilla ja konditorioilla on koronakriisin seurauksena erittäin vaikea tilanne. Siitä, että näin kävi, ei voi syyttää niinkään isoja yrityksiä, vaan enemmänkin meidän työmarkkinajärjestelmää, joka antaa tähän mahdollisuuden.

Leipuriliiton toimitusjohtaja on tyytyväinen siihen, että edes kauppa on yrittänyt pitää pienimpiä toimijoita elossa ottamalla uusia tuotteita tarjolle.

"Suomessa on yli 640 leipomoalan yritystä. Isoja on kaksi, keskisuuria jonkin verran, mutta suuri osa on pieniä ja vielä pienempiä. Nyt ovat edessä tämän alan kohtalon kuukaudet."

Juttusta poistettu Mika Väyrysen lainauksesta maininta ETL:n toimitusjohtajan lähtöön liittyen sekä tarkennettu työmarkkinajärjestelmään liittyvää kommenttia 7.1.2020 kello 9.32.

Lue myös: ETL:n varapuheenjohtaja toivoo rokotusten etenemistä vauhdilla ja kansan paluuta kahviloihin ja konditorioihin: "Nyt on kuluttajilla mukavien tekojen paikka siellä leipähyllyllä"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Video: Mehutölkki hyppää hyllystä ja alkaa ladella mainoslauseita – kyseessä on uusi "hyllypuhuja", jonka esittely herättää lähinnä ärtymystä

Suomi loi ensimmäisenä alan yhteiset suuntaviivat ruokahävikin vähentämiseen

S-ryhmä aloitti ruuan halpuutuksen Virossa – pääpaino virolaisissa tuotteissa, mutta joukossa myös "joitain suomalaisia"

K-ryhmä vetää jälleen kananmunia myynnistä salmonellariskin vuoksi