Lievitystä Lapin-kuumeeseen: tee oikeaoppinen poronkäristys
Käristyksen raaka-aineet ovat yksinkertaiset: vain poronlihaa, rasvaa, vettä ja suolaa.Useimmat ostavat käristyslihat kaupan pakastealtaasta. Tällöin kannattaa tarkistaa, onko kyseessä paisti- vai lapakäristys. Paistikäristys kypsyy pannulla vartissa, mutta lapaa pitää hauduttaa pari, kolmekin tuntia ennen kuin liha on mureaa.
Kotimainen poronliha on pääosin vapaana luonnossa laiduntanutta vasaa. Liha on itsessään aromikasta, joten sen makua ei kannata peittää voimakkailla mausteilla – suola ja pippuri riittävät.
Pororeseptit.fi -sivuilta löytyy reseptien lisäksi kotimaisia poronlihan tuottajia ja jatkojalostajia. Monilta voi tilata kylmäkuljetuksella kotiin toimitettuna valmiiksi paloitellun poron, kokonaisena, puolikkaana tai neljänneksenä.
Poronkäristys
(30 min–3 h)
1 kg käristyslihaa
3 rkl rasvaa
2 dl vettä
1 1/2 tl suolaa
Sulata padassa rasva. Voimakkain maku käristykseen saadaan käyttämällä poron kuuta. Lisää jäinen käristysliha pienissä erissä ja ruskista.
Kun koko lihaerä on sulanut ja ruskistunut, lisää vesi ja suola. Pienennä lämpöä ja anna hautua kannen alla 10–30 minuuttia tai jopa kolme tuntia. Ohuille paistilastuille riittää lyhempi aika kuin poronlavasta tehdyille lastuille. Voit hauduttaa käristystä myös 125 asteessa uunissa.
Tarjoa käristys pottuvoin ja puolukkasurvoksen kanssa.
Pottuvoi
Laita perunat kiehumaan. Hauduta hienonnettu sipuli voissa kypsäksi, lisää maito ja kiehauta se. Soseuta kypsät perunat ja lisää sekoittaen sipulinen maito. Mausta suolalla. Annostele pottuvoi lämmitetyille lautasille, muotoile sopiva kolo keskelle ja lisää käristys siihen. Pakkasen purema puolukkasurvos ja maustekurkut täydentävät herkun.
Lue myös:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

