Kermainen lohikeitto: Näin siitä tulee erityisen maukasta
Voilla voideltu ruisleipäviipale viimeistelee perinteisen lohikeittoannoksen.Maito tekee lohikeitosta suomalaisen. Tilkka kermaa pyöristää makua ja tekee keitosta juhlavan. Kalasoppa on yleensä valmistettu siitä kalasta, mitä on ollut saatavana. Nykyisin tuoretta kirjolohta on lähes kaikkien saatavilla. Ellei tuoretta kalaa ole lähikaupassa, niin pakastekaapista löytyy kirjolohikuutioita Valmiit kuutiot ovat näppäriä ja helppoja käyttää. Vanhan tavan mukaan keittolautaselle nostetaan voilla voideltu ruisleipäviipale.
Suomalainen lohikeitto
noin 6 annosta
Ainekset
- 1½ l vettä tai kalalientä
- 1 rkl suolaa
- 2 sipulia
- pala purjoa
- 10 maustepippuria
- 6–8 perunaa
- noin 800 g ruodotonta, nahatonta kirjolohta
Suuruste
- 1 dl kuohukermaa
- 4 dl täysmaitoa
- 2 rkl vehnäjauhoja
- (suolaa)
Pinnalle
- 1 dl tillisilppua
- ruisleipäviipale, voita
Valmistusohje
- Kuori sipulit ja leikkaa lohkoiksi. Suikaloi pala huuhdeltua purjoa.
- Laita kattilaan vesi, sipulit ja mausteet. Jos käytät suolattua kalalientä, niin jätä suola pois. Keitä noin viisi minuuttia. Kuori ja lohko perunat sillä aikaa.
- Lisää lohkot kattilaan ja keitä noin 10 minuuttia.
- Leikkaa kala kuutioiksi tai suikaleiksi ja lisää kattilaan perunoiden päälle. Keitä lähes kypsäksi.
- Vatkaa jauhot kerma-maitoseoksen joukkoon ja kaada seos kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä pari minuuttia. Tarkista suola ja lisää tarvittaessa.
- Voitele ruisleipäviipale ja nosta keittoannoksen päälle. Ripottele pinnalle tillisilppua.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

