Ruoka

Finnwatch: Myös Suomen lihatalot käyttävät metsäkatoa edistävää brasilialaista soijaa

Finnwatch vaatii yrityksiä sitoutumaan GTC-sopimukseen ja kehottaa kuluttajia siirtymään kasvispainotteiseen ruokavalioon.
Kari Salonen
Finnwatchin selvityksen mukaan brasilialaista soijaa käytetään rehuissa myös Suomessa.

Finnwatch julkaisi maanantaina selvityksensä, jonka mukaan myös suomalainen liha- ja rehuteollisuus käyttää brasilialaista soijaa.

"Lähes kaikkien tarkastelemiemme liha- ja rehuteollisuuden yritysten arvoketjuissa käytetään brasilialaista soijaa", Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér kertoo tiedotteessa. Hänen mukaansa käyttö on yleistä sikojen ja broilerin ruokinnassa.

Finnwatch kävi läpi 12 Suomessa toimivan yrityksen ostot, muun muassa HKScanin, Atrian, Snellmanin, Hankkijan ja Bernerin.

Eurooppaan tuotavasta soijasta kolme neljäsosaa käytetään Finnwatchin mukaan eläinten rehuksi.

Metsäkato Brasiliassa on Finérin mukaan kiihtynyt. Paljon puhutun Amazonin ohella tilanne on akuutti Cerradon alueella, jossa tuotetaan puolet Brasilian soijasta ja raivataan viljelyä varten metsää ja muuta ympäristöä.

Finnwatchin mukaan merkitystä on myös sillä, keneltä soija ostetaan. Cerradon alueen metsäkatoa on koetettu hillitä Amazonin tapaan sopimuksin, mutta Finérin mukaan suomalaisten yritysten alihankkijat ADM, Amaggi, Bunge ja Sodrugestvo eivät ole sitoutuneet tällaiseen GTC-sopimukseen.

Kaikki kotimaiset yritykset eivät kerro avoimesti arvoketjuistaan, Finér sano mainiten Nordic Soyan.

Myöskään RTRS-sertifiointi ei takaa jäljitettävyyttä tilalle asti. "Monien yritysten suosima RTRS-sertifikaattikauppa ei takaa soijan vastuullisuutta, sillä ostettu soija voi olla peräisin myös metsäkatoalueilta."

Yritykset voivat toimia eri tavoin eri markkinoilla kuten HKScan, jonka Baltiassa käyttämä brasilialainen soija ei ole lainkaan vastuullisuussertifioitua, Finér sanoo.

Finnwatch vaatiikin kotimaisilta soijakaupan yrityksiltä ostoja GTC-sopimuksessa mukana olevilta yrityksiltä ja kehottaa kuluttajia torjumaan metsäkatoa siirtymällä kasvispainotteiseen ruokavalioon.

Juttua täsmennetty 25.1. kello 13:55 GTC-sertifioinnin osalta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kerrosviljelmä kasvattaa versoja ja yrttejä keskellä Vantaan kaupunkia – "Tyhjältä pöydältä aloitettiin, kaikki on opittu kantapään kautta"

Tutkimus: Suomalaiset pitävät ruisleipää kiinnostavimpana leipänä

Korona-aika kiritti kotimaisen ruuan myyntiä: K-ryhmän Tuottajalle kiitos -tukisumma on noussut yli viiteen miljoonaan euroon

Kymmenen ruokapalvelua mukaan kestävyysohjelmaan – ammattikeittiöt kehittävät muun muassa malleja hävikin vähentämiseksi ja vegaani- ja kasvisruuan lisäämiseksi