Vegaaniliitto: Kasvisruokavalio on lapsille turvallinen ja terveellinen – suppeassa tutkimuksessa ei viitteitä puutostiloista
Vegaaniliiton mukaan tutkimusta ruokavalion vaikutuksista lapsiin ja lisäravinteiden tarpeesta tarvitaan lisää.
Vegaaniliitto ohjeistaa huolehtimaan monipuolisesta kasviproteiinien saannista paitsi kotona myös päiväkoti- ja kouluruokailuissa. Kuva: Sanne KatainenViime viikolla uutisoidun Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan tiukkaa kasvisruokavaliota noudattavilla lapsilla havaittiin alhaisemmat D- ja A-vitamiinitasot kuin sekaruokaa syövillä lapsilla. Lisäksi kolesterolimuodot ja välttämättömien aminohappojen pitoisuudet olivat vegaanilapsilla merkittävästi alemmat.
Vegaaniliitto tiedottaa, että tutkimus on herättänyt huolta joissakin vegaaniperheissä. Liiton asiantuntijat pyrkivät tyynnyttelemään huolta nostamalla tutkimuksesta esiin havainnon, jonka mukaan suomalaisten vegaanilasten ravitsemustila oli kokonaisuutena hyvä.
Vegaaniliitto huomauttaa, että tutkimuksessa oli mukana ainoastaan kuusi vegaanilasta. Heidän kaikkien pituuskasvu oli normaalia ja energiansaanti riittävää.
Kaikkien tutkittujen vitamiinien ja kivennaisaineiden sekä energiaravintoaineiden saanti oli vegaanilapsilla ravitsemussuositusten mukaista. Verikokeiden perusteella lasten vanhemmat olivat huolehtineet myös vegaaniruuasta puuttuvan B12-vitamiinin saannista.
Vegaanien ja sekasyöjien rasvan laadussa havaittiin eroa. Kaikkien vegaanien tyydyttyneen rasvan saanti oli suositusten mukaista. Sen sijaan suurimmalla osalla sekasyöjistä suositusmäärä ylittyi.
Vegaanilapset saivat hyvin kahta välttämätöntä rasvahappoa, alfalinoleenihappoa ja linolihappoa.
Sen sijaan pitkäketjuisen, kalasta saatavan DHA-rasvahapon saanti oli odotusten mukaisesti vegaaniruokavaliossa nolla, mutta vegaaniliiton mukaan DHA ei ole välttämätön rasvahappo, koska elimistö valmistaa sitä itse alfalinoleenihaposta.
Vegaanilasten kokonais-, LDL- ja HDL-kolesteroliarvot olivat normaaleja.
Tutkimuksessa saatiin viitteitä, että vegaanilapsilla olisi alhaisemmat A-vitamiinitasot kuin sekasyöjillä. Puutostiloja ei kuitenkaan ilmennyt vegaanilapsilla.
Vegaaniliiton mukaan olisi hyvä tutkia, onko vegaanilapsilla A-vitamiinin puutoksen riskiä, ja jos on, millä tavoin riskiä voidaan pienentää.
Myöskään D-vitamiinin puutosta ei esiintynyt kellään tutkimuksen lapsista. Vegaanilasten pitoisuudet olivat pienempiä kuin sekaruokavaliota noudattavilla, mutta kuitenkin yli 50 nmol/l, joka on suomalaisten suositusten mukaan riittävä pitoisuus.
Vegaanit saavat ruokavaliostaan D2-muotoista vitamiinia, joka imeytyy heikommin kuin esimerkiksi lehmänmaidosta saatava D3. Tutkimus on tehty vuonna 2017, jonka jälkeen vegaanivalmisteiden D2-vitamiinia on alettu korvata paremmin imeytyvällä, jäkälästä saatavalla D3:lla.
Vegaaniliitto kaipaa asiasta ajantasaista jatkotutkimusta sekä kannustaa pohtimaan, onko suositusten mukainen D-vitamiinilisä (10 μg/vrk) vegaanilapsille riittävä.
Helsingin yliopiston tutkimus julkaistiin EMBO Molecular Medicine -tiedelehdessa 20.1.2021.
Lue myös:
Vegaaniliiton neuvoja vegaaniperheille
- A-vitamiinilisää ei suositella annettavaksi. Saanti turvataan tarjoamalla päivittäin A-vitamiinia sisältäviä kasviksia, kuten oransseja ja vihreitä lehteviä kasviksia, kuten porkkanaa, bataattia, kurpitsaa, paprikaa, pinaattia ja lehtikaalia. Kypsentäminen parantaa beetakaroteenin hyödynnettävyyttä.
- Hyviä lähteitä ovat myös tomaattimurska ja -sose sekä hedelmistä aprikoosi, persikka, mango ja papaija.
- Aterioiden osana nautittu rasva, kuten öljyt, margariini, avokado, pähkinät ja siemenet, tehostaa rasvaliukoisten A- ja D-vitamiinien imeytymistä.
- D-vitamiinilisäksi suositellaan D3-muotoista vitamiinia.
- Lisättyä foolihappoa sisältävää kasvijuomaa kannattaa tarjota pienille lapsille kohtuudella, jottei saannin turvallinen raja ylity.
- Joikaisella aterialla tarvitaan proteiinia, kuten täysjyväviljoja, palkokasveja, pähkinoitä, siemeniä tai niistä valmistettuja jalosteita.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
