Ruoka

Tiukalla kasvisruokavaliolla kasvavilla pikkulapsilla on verrattain vähemmän D- ja A-vitamiinia sekä tärkeitä rasva- ja aminohappoja

Tutkijat suosittelevat varmistamaan, että vegaaniruokavaliota noudattavat lapset saavat riittävästi vitamiineja ja monipuolisesti proteiineja.
Lari Lievonen
Kasvisruokavaliossa kannattaa kiinnittää huomiota monipuoliseen proteiinien saantiin.

Helsingin yliopiston tutkimuksessa on selvinnyt, että täysin vegaaninen eli kasviksista koostuva ruokavalio muuttaa merkittävästi päiväkoti-ikäisten lasten aineenvaihduntaa.

Vegaanisesti syövillä lapsilla havaittiin alhaisemmat D- ja A-vitamiinitasot kuin sekaruokaa syövillä lapsilla. Lisäksi kolesterolimuodot ja välttämättömien aminohappojen pitoisuudet olivat vegaanilapsilla merkittävästi alemmat.

Myös näön kehitykselle tärkeän DHA-rasvahapon määrät veressä olivat vähäisiä, mutta folaattitasot korkeita. Dokosaheksaeenihappoa vegaaniruokavaliosta ei saa lainkaan.

Vegaaniruokavaliota noudattaville suositellaan säännöllistä B12-, D-vitamiini- ja jodilisää sekä yksilöllisesti harkiten kalsium-, B2-vitamiini-, rauta- ja sinkkilisää.

Liki kaikki tutkimukseen osallistuneet vegaanilapset söivät säännöllisesti B12- ja D-vitamiinilisää sekä jodia. Silti D-vitamiinitasot olivat verrattain alhaiset.

Tutkijoiden mielestä lisäravinteiden käytön yleisyys kertoo lasten vanhempien valveutuneisuudesta ruokavalion suhteen.

”Tutkimuksemme osoittaa, että tiukkojen ruokavalioiden terveysvaikutuksia pikkulapsilla ei voi ennustaa aikuistutkimusten perusteella. D-vitamiiniin lisäksi myös vegaanilasten A-vitamiinitasoihin, sekä monipuoliseen proteiininsaantiin tulee kiinnittää huomiota”, summaa lääketieteen lisensiaatti Topi Hovinen.

Tutkimukseen osallistui 40 helsinkiläistä lasta. Tutkimustulokset julkaistiin kansainvälisessä EMBO Molecular Medicine -lehdessä.

Muokattu: 22.1. klo 15.58 korvattu otsikossa sana puutetta sanoilla verrattain vähemmän.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

"Vuoden tulos jää saamatta", huokaa Tahkon ravintoloitsija – hiihtolomien kävijämäärät hiipuneet jo ilman sulkua

Kansainvälinen indeksi: Suomen elintarviketurva on paras – ruoka ei loppunut kesken, vaikka korona tyhjensi kauppojen hyllyt

Kuntien ruokahankinnat keskittyvät – kilpailutus on osattava, jos mielii pitää eurot pyörimässä omalla paikkakunnalla tai edes omassa maassa

Munakkaasta saa näyttävän rullan, jonka makua voi vaihdella herkullisilla täytteillä – tässä neljä hyvää ohjetta suolaiseen ja makeaan rullaan