
Heitätkö rahaa hukkaan? Kuivahtanutta leipää ei kannata viskata pois, vaan käyttää se näillä ohjeilla suussa sulaviin herkkuihin
Kokonaisen leivänkin voi herättää eloon, jos se on päässyt kuivumaan.
Kokeile murentaa kuivunutta leipää keittoon tai pataan, jos siitä on tullut turhan liemevä. Tämän sipulisen tomaattikeiton täyteläistää kuivunut maalaisleipä. Kuva: Jaana Kankaanpää
Juustonkannikat ja vähän kuivunut leipä kokevat ylösnousemuksen pannulla. Hilpan leivät sopivat niin aamupalaksi kuin iltateen seuraksikin.
Kuivaa leipää voi joko paahtaa pannulla salaattiin tai päinvastoin kostuttaa meheväksi osaksi ruokaisaa salaattia.
Tallimestarin kiisseli kuuluu jälkiruokaklassikoihin. Sen tiedetään olleen muun muassa taitelija Pekka Halosen lempijälkiruoka.Ei hätää, jos kokonainen leipä on unohtunut peittää kunnolla, ja se on kuivahtanut. Kostuta leipä kokonaan vesihanan alla, ja pane se 150-asteiseen uuniin vajaaksi 10 minuutiksi. Näin haihtuva höyry mehevöittää sisusta ja rapeuttaa pintaa.
Kuivasta leivästä saat erinomaisia krutonkeja salaattiin tai keiton lisukkeeksi paistamalla leipäkuutioita öljyssä tai voissa. Lisäaromia syntyy valkosipulilla ja yrteillä.
Kuivuneet, kuutioidut leivät pienellä rasvalisällä toimivat myös vuoan vuorauksena ja ajavat näin piiras- tai paistospohjan tai -kuorrutteen virkaa.
Hieman kuivahtaneesta patongista ja vaaleasta leivästä syntyvät aterian alkuun hyvät ruokahalunherättäjäleivät eli toscanalaisittain crostinit tai bruschettat. Paahda leipäviipaleita joko rasvanokareessa pannulla tai voideltuina uunissa. Lusikoi päälle hienonnettua tomaattia ja basilikaa, leikkeleitä tai mitä suolaista jääkaapista löytyykään.
Italialaiset murentavat kuivunutta leipää myös keittojen ja patojen sakeuttajaksi sekä lisäävät kostutettuja leipäpaloja salaattia tukevoittamaan. Muutama kuivunut leipäviipale murennettuna on oiva pohja myös lihapullataikinalle. Leipälisä korvaa korppujauhot ja antaa rakenteelle kuohkeutta.
Hieman kuivahtanut leipä ei haittaa, kun valmistat uunissa lämpimiä voileipiä. Mehevät päällysteet ja uunin lämpö saavat aikaiseksi herkullisen iltapalan. Maukkaat juustoiset leivät voit tehdä myös pannulla vaikka aamupalaksi.
Täysin kuiva leipä kannattaa surauttaa monitoimikoneessa muruiksi ja käyttää sitten joko lihamureketaikinoissa tai paistettavien kalojen paneroinnissa.
Eikä kannata unohtaa vanhoja kunnon köyhiä ritareita tai hillolisällä munamaidossa paistettua leipävanukasta. Niillä saa juhlistettua kummasti vaikka arjen keittoaterian.
Katso ohjeet MT Ruoka -reseptihausta
Valkosipulinen tomaatti-leipäkeitto
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

