Ruoka

Kikherneitä, kukkakaalia, nokkosta, laventelia – Satakunnassa kehitetään yhdessä uusia tuotantoketjuja

Green future of Satakunta -hanke kokoaa toimijat yhteiseen kehitystyöhön.
Maria Miklas
Nokkoselle olisi kysyntää, kunhan tuotantoa kehitetään.

Kukkakaalin tuotanto Suomessa teollisessa mittakaavassa ei ole nykymenetelmin kustannustehokasta. Green future -hanke hakee uusia lajikkeita ja kehittää kukkakaalien esikäsittelyä. Myös kikherneen viljelyä kehitetään.

Hankkeen avulla Apetit Oyj pyrkii saamaan entistä enemmän kotimaisia raaka-aineita, kertoo toimitusjohtaja Esa Mäki.

Green futuressa kokeillaan myös kerros- eli vertikaaliviljelyä. Mäkitalon Maistuvat Oy Eurassa tekee salaattisekoituksia suurkeittiöille ja sen tavoitteena on tuottaa osa raaka-aineistaan kerrosviljelymenetelmin, vanhoja teollisuusrakennuksia hyödyntäen.

Vertikaaliviljelyn pinta-alan tarve on tavallista pienempi, samoin lämmityskulut. Tarvittava laitteisto kerrosviljelytestiin tulee euralaiselta Novarbo Oy:ltä. Lisäksi mukana on Härkälän Puutarha Oy, josta mm. tulevat testin lisäysmateriaalit.

Esa Mäkitalo Mäkitalon Maistuvista painottaakin, että yritykselle on ollut alusta asti tärkeää tehdä yhteistyötä alueella jo toimivien tuottajien kanssa.

Yrteistä laventelin, rosmariinin ja nokkosen peltoviljelyä kehitetään Suomen olosuhteisiin sopivaksi. Euralaisen Nordic Herbs Oy:n Petri Koiviston mukaan nokkosen elintarvikekäytölle on isot mahdollisuudet ja sen menekki kasvaa vuosi vuodelta. Myös laventelille olisi kysyntää ulkomailla asti.

Myös HK Scan Finland Oy lähti mukaan kasvistuotantoon keskittyvään hankkeeseen. ”Näemme, että pitkällä aikavälillä hankkeen toimenpiteet tukevat uutta ruokatalostrategiaamme”, kommentoi toimitusjohtaja Jari Leija.

”Green future of Satakunta on hieno osoitus yhtiöiden halusta puhaltaa yhteen hiileen satakuntalaisen ruuantuotannon kehittämiseksi”, summaa Pyhäjärvi-instituutin toiminnanjohtaja Teija Kirkkala.

Satakunnan ELY-keskuksen rahoittamaa Green future of Satakunta -hanketta koordinoi Pyhäjärvi-instituutti ja hankkeessa yhteistyössä mukana ovat Apetit Oyj, HK Scan Finland Oy, Mäkitalon Maistuvat Oy ja Nordic Herbs Oy.

Lue myös:

Vesiheinää, vuohenputkea, nokkosta – Villiyrttikokin juhlaviikot ovat alkamassa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

S-marketissa kasviproteiinit lymyävät pekonit-kyltin alla – tuotesijoittelu hämmentää osaa kuluttajista, S-ryhmä lupaa parantaa kasvistuotteiden erottuvuutta

Ville Haapasalo yllätti itsensäkin: täysin ummikosta tuli vuodessa hatsapuri-leipuri – "Niin huima vauhti, että välillä pelottaa!"

Korona-aikana globaali viininkulutus laski alimmalle tasolleen liki 20 vuoteen

Ruokakaupan uusi tulokas herättää kiinnostusta tavarantoimittajissa – "Olemme tietenkin pelkkänä korvana tässä asiassa"