Ruoka

Kunnallinen keittiö päätti satsata laatuun ja osti omat lähinaudat

Ruotsalainen Härjedalenin kunta omistaa 22 nautaa. Kunhan kokoon saadaan toinen mokoma eläimiä, kunnallisen ruokahuollon ei tarvitse ostaa kiloakaan naudanlihaa.
Tero Pajukallio
Jämtlannissa sijaitsevan Härjedalenin kunnan naudat pitävät laiduntaen huolta luonnon monimuotoisuudesta. Kuvassa suomalaisia herefordeja laitumella.

Ruotsissa Härjedalenin kunnan julkisissa keittiöissä on kokattu koululaisille ja vanhuksille ruokaa omien nautojen lihasta jo vuodesta 2016, kertoo Jordbruksaktuellt.

Tänä keväänä kunta osti 22 nautaa neljältä eri tilalta. Tuottajat huolehtivat maksua vastaan eläimistä siihen saakka, kun ne lähtevät teuraaksi.

Lähilihan etuja ovat laatu ja alhaiset toimituskustannukset, kertoo keittiömestari Åke Remén. Hyvää on myös se, että keittiön henkilökunta pystyy vaikuttamaan siihen, millaisiksi paloiksi ruho leikataan.

Paikallisen ruuantuotannon lisäksi kunta haluaa edistää luonnon monimuotoisuutta. Tämä tavoite täyttyy, sillä kunnallisnaudat laiduntavat tilojen muun karjan kanssa.

Härjedalenin tavoite on kasvattaa oman nautakarjansa pääluku neljäänkymmeneen. Tämä määrä tekisi julkisista keittiöistä täysin omavaraisia naudanlihan osalta.

Remén toivoo, että naudanlihan lisäksi julkisiin keittiöihin voitaisiin ostaa lähellä kasvatettujen sikojen lihaa. Kunnalla on haluja tehdä sianlihantuottajien kanssa samanlaista yhteistyötä kuin nyt nautatilojen kanssa.

Jordbruksaktuellt: Kommunala kor gör menyn lokal

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomessa myytyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste 72 prosenttia – siitä huolimatta Suomi on riippuvainen tuonnista

Mitä on käänteinen ruskistaminen? Perinteinen grillaus saa tänä kesänä lisämausteita maailmalta ja yhdessäolosta

Vaali-illan jännitykseen ja juhlintaan sopii ateria, johon kootaan alkukesän herkkuja

Söin täällä: Tiedätkö, mitä on axgan? Sitä voi maistaa Ahvenanmaan purjehdusseuran ravintolassa