Ruoka

Nyt sitä saa! Kotimainen varhaisperuna taklaa ruotsalaiset maulla ja laadulla

Varhaisperunan nosto alkoi viime viikolla Turun saaristossa. Ruotsalainen peruna haastaa kotimaisen hinnalla.
Jaana Kankaanpää
Viikonlopun juhlapöytään voi saada kotimaista varhaisperunaa.

Lakkiaispöytiin saadaan tarjolle pieniä määriä kotimaista varhaisperunaa, MTK-Varsinais-Suomi tiedottaa.

Viime viikonloppuna varhaisperunan viljelijät nostivat ensimmäisiä isoja määriä perunaa Houtskarissa, ja tällä viikolla perunaa nostetaan ainakin Nauvossa, Rymättylässä ja Merimaskussa.

"Normaalissa aikataulussa ollaan", sanoo MTK-Varsinais-Suomen varhaisperunatoimikunnan puheenjohtaja Pontus Franzén.

Franzénin mukaan menneet sateet eivät juuri vaikuta perunannostoon, sillä viime päivät ovat olleet sateettomia ja nyt sääennuste näyttää poutaiselta.

Varhaisperunan päätuotantoalueella Lounais-Suomen saaristossa ja rannikolla istutukset alkoivat maaliskuussa. Suurin osa alkukesän sadosta saatiin maahan huhtikuun alussa. Istutukset jatkuivat melko tasaisesti huhtikuun ajan.

Viileät säät viivästyttivät hieman varhaisimpien istutusten markkinoille tuloa, joten perunamäärät kasvavat tasaisesti koko alkukesän.

Tuottajaliiton arvion mukaan kesäkuun puolivälistä alkaen varhaisperunaa tulee tarjolle koko päätuotantoalueella. Mikäli säät jatkuvat nostolle suotuisina, kotimaista varhaisperunaa saadaan tarjolle vakiintunutta kulutusta vastaavia määriä viikosta 24 alkaen.

Franzénin mukaan on kuitenkin aikaista sanoa, millainen sato on tulossa.

"Aina on paikallisia eroja, miten on satanut ja onko kasteltu hallaa vastaan liikaa."

Hänen mukaansa ihan ensimmäiset istutukset ovat heikompia, kun alkukeväästä oli vielä niin kylmää. Suurilla aloilla kasvusto on tasaisempaa.

Varhaisperunaa lähtee viljelyksiltä kaikille kolmelle kauppaketjulle: Keskolle, S-ryhmälle ja Lidlille. Franzèn ei osaa sanoa, miten sato jakaantuu pakkaamoista eri puolille Suomea.

Etelä-Ruotsista tuleva peruna on kotimaiselle hankala kilpailija, sillä ruotsalaista myydään halvemmalla kuin kotimaista.

"Kyllä se vaikeuksia aiheuttaa, jos kuluttaja katsoo vain hintaa", Franzén toteaa.

Suomessa tuotanto on kallista sen vuoksi, että viljelyksiä täytyy suojata muoveilla ja harsoilla. Se vaatii käsityötä, Franzén selvittää.

"Me kilpailemme maulla ja laadulla."

Franzén rohkaisee kuluttajia kysymään omasta kaupasta, jos toivoo ostoskoriin kotimaista varhaisperunaa eikä sitä ole tarjolla.

Pontus Franzén aloittaa itse perunannostourakkansa tänään tiistaina. Hän viljelee varhaisperunaa Nauvossa. Tilan tuotantosuuntiin kuuluvat myös viljan viljely ja metsätalous.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Oma panimo lupia vaille valmiina käyntiin – omaa olutta alkaa virrata Tammiston Cittarin panimosta lähiviikkoina

Jäätelöannos grillissä tai lohi laudalla – kun hallitset nämä niksit, niin grillissä onnistuu melkein mikä vain

Söin täällä: Maha täyteen parilla eurolla – Helsingin seurakuntayhtymä myy kauppojen hävikkiruuasta tehtyjä lounaita

Grillimakkaran suosiolle kesäruokana on syynsä – entä mikä kesäherkku liittyy asfaltoituun ympäristöön?