Ruoka

Ahvenanmaa antoi rouskuvan satavuotislahjan: jokainen Suomen kaupunki sai saarella nimikko-omenapuun

Ahvenanmaalaiset toivottavat mantereen asukkaat tervetulleiksi poimimaan oman puun omenoita.
Visit Åland
Jokaisella Suomen kaupungilla on nyt oma omenapuu Ahvenanmaalla.

Ahvenanmaan itsehallinnon satavuotisjuhlallisuudet käynnistyvät keskiviikkona 9. kesäkuuta. Saarella mietittiin, miten saataisiin koko Suomi mukaan juhlintaan.

Ensin harkittiin, että lähetettäisiin omenapuun taimi jokaiseen kaupunkiin, sillä Ahvenanmaalla tuotetaan 70 prosenttia kotimaisista omenoista.

Mutta sitten keksittiin parempi idea: lahjoitetaan jokaiselle kaupungille oma nimikko-omenapuu, jonka hedelmiä voi tulla poimimaan saarelle.

"Halusimme antaa juhlavuoden kunniaksi lahjaksi palan ahvenanmaalaista ruokakulttuuria eli omenatarhaa. Tänne on kautta aikojen tultu vierailemaan ja myös asumaan eri puolilta Suomea, ja nyt jokainen löytää palan omaa kotikaupunkiaan saariltamme”, maakunnan maaneuvos Veronica Thörnroos sanoo tiedotteessa.

Puut sijaitsevat Tjudössä, Öfvergårdsin tilalla, jota pitää pariskunta Anna ja Jan Alm. Maatila tunnetaan palkituista omenamehuistaan.

“Jokainen puu on nimetty nimikkokaupungin mukaan. Tilallamme viljellään 17 erilaista omenalajiketta, mutta kaupungeille lahjoitetut omenapuut ovat kaikki samaa lajiketta nimeltään Zonga. Päädyimme siihen, koska se on maukas ja monikäyttöinen omena. Zonga kypsyy poimittavaksi syyskuussa, ja lajike on allergiaystävällinen”, Almit kertovat:

Anna ja Jan Alm toivottavat vieraat tervetulleiksi ihailemaan omenapuita paikan päälle. "Syyskuussa Ahvenanmaalla vietetään suurta sadonkorjuujuhlaa, ja tuolloin ovat kaikkien kaupunkien asukkaat tervetulleita poimimaan oman kaupunkinsa omenoita.”

Eri kaupunkien asukkaat voivat myös käydä ehdottamassa osoitteessa https://campaign.visitaland.com/100-omenapuuta/, mitä he haluaisivat, että sadosta valmistetaan. Kyselyyn osallistuneiden kesken arvotaan kaksi matkaa Ahvenanmaalle majoituksineen ja matkoineen.

Lue myös:

Tee makumatka Ahvenanmaalle – Näillä ohjeilla pääset saaren tunnelmiin kotikeittiössä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aamiaisista tuli Lapland Hotelsin hittituote: "Meillä on pohjoisessa maailman parhaat raaka-aineet"

Omenoiden puristuksen uuteen suosioon on yksi syy – eikä se ole runsas sato

Suomeen tuleva norjalainen ruuan verkkokauppa etsii nyt kumppaneita ja myytävää – myös "paikallisesti tuotettuja herkkuja"

Lantmännen ostaa Myllyn Parhaan — Miska Kuusela: "Yhtiöillämme on yhtenäinen perusta"