Ruoka

Ruoka-alan edunvalvonta vahvistuu Suomen Yrittäjien ruokavaliokunnan voimin – "Monet maataloudessa toimivat yritykset ovat MTK:n rinnalla myös meidän jäseniä"

Suomen Yrittäjät lähtee varmistamaan ruoka-alan pk-yritysten äänen kuulumisen perustamalla ruokavaliokunnan. "Haluamme varmistaa, että otamme oikeita kantoja näissä asioissa", sanoo SY:n toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.
Sanne Katainen
Mikael Pentikäinen toivoo, että mahdollisimman moni alan yrittäjä hakisi Suomen Yrittäjien ruokavaliokuntaan. Arkistokuva.

Suomen Yrittäjien (SY) hallitus päätti tiistaina perustaa ruokavaliokunnan. Toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan yrittäjiltä on tullut toistuvasti toiveita SY:n vahvemmasta roolista ruokaketjun edunvalvonnassa. Yhtenä kimmokkeena ruokavaliokunnan perustamiseen toimi Leipuriliiton liittyminen SY:n toimialajärjestöksi.

"Haluamme tarjota heille kanavat vaikuttaa SY:n linjaan. Sovimme, että ruokaketjun edunvalvontaa vahvistetaan nimenomaan SY:n hallitusta evästävän valiokunnan kautta", Pentikäinen sanoo.

Taustalla on myös maaseudun yritysten luonteen muuttuminen.

"Monet maataloudessa toimivat yritykset ovat MTK:n rinnalla myös meidän jäseniä. Maaseudun yrittäjyys on nykyisin monipuolista, alkutuotannon rinnalla voi olla esimerkiksi energiaan, matkailuun tai teknologiaan liittyvää liiketoimintaa", Pentikäinen taustoittaa.

Ruokavaliokunnalla SY haluaa vastata niihin odotuksiin, joita siihen kohdistuu.

"Ruuan arvoketjussa tapahtuu tällä hetkellä paljon ja usein alan pk-yrityksissä. Ruokavaliokunnan pääasiallinen tehtävä tulee olemaan vaikuttamistyön tukeminen ruoka-alan arvoketjuun liittyvissä kysymyksissä."

Pentikäinen näkee, että yhteistyömahdollisuuksia on erityisesti MTK:n suuntaan.

Haku SY:n ruokavaliokuntaan alkaa lokakuun alussa. Hakukelpoisia ovat kaikki SY:n jäsenyrittäjät.

"Avoimen haun kautta pyrimme kokoamaan valiokuntaan sellaisia yrittäjiä, jotka työskentelevät esimerkiksi alkutuotannossa, elintarviketeollisuudessa, ruokateknologiassa ja ravintola-alalla", Pentikäinen summaa.

Ruokavaliokuntaan valitaan 12 jäsentä kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Valiokunnan toiminnan on määrä alkaa ensi vuoden alusta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tiedätkö, mistä ruokalan kukkakaali tai palsternakka on peräisin? – Tuontijuurekset jylläävät suurkeittiöissä, missä hinta ratkaisee eikä alkuperää tarvitse ilmoittaa

Sinustako piparimestari? Piparinleivonnan SM-kisa pyörähtää taas käyntiin

Ruokarahasto pääsi tavoitteeseensa: koossa on yli 40 miljoonaa euroa ruoka-alan startuppeihin

Tähteistä hienoja herkkuja – Hävikki-battle innosti koululaiset kokkaamaan