LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Ruoka

Joka kuudes suomalainen pitää tärkeänä vähentää eläinperäisten tuotteiden syömistä, selviää WWF:n kyselystä

WWF:n kyselyn mukaan keskimäärin 60 prosenttia kuluttajista kokee tekevänsä vastuullisia ruokavalintoja.
Kasvisvalintoja pitäisi tehdä kuluttajille nykyistä helpommaksi, vaatii WWF:n Elisa Niemi.

WWF selvitti kyselytutkimuksella, kuinka hyvin eurooppalaiset tuntevat ruokavalintojensa ympäristövaikutukset. Kyselyyn osallistui yli 11 000 aikuista yhdeksästä Euroopan maasta.

Noin 60 prosenttia tutkimukseen osallistuneista kertoo suosivansa tuotteita, jotka ovat vähemmän haitallisia luonnolle. Keskimäärin hieman alle puolet vastaajista kokee myös tietävänsä, miten tehdä vastuullisia ruokavalintoja.

WWF:n mukaan tulos on ristiriitainen, sillä vastaajat eivät pidä eläinperäisten tuotteiden vähentämistä merkittävänä ympäristötekona. Suomessa vain 17 prosenttia ja muualla 16 prosenttia kertoi pohtivansa lihan, kalan tai maitotuotteiden ostamisen vähentämistä.

”Vastaajat painottavat valinnoissaan esimerkiksi hävikin ja pakkausmateriaalien vähentämistä, vaikka kasvipainotteinen ruokavalio on tärkein arkinen ympäristöteko. Keskimääräinen suomalainen kuluttaja voi tuotevalinnoillaan pienentää ruokavalionsa ilmastovaikutusta 30–40 prosenttia”, toteaa WWF:n ruokaohjelman suojeluasiantuntija Elisa Niemi tiedotteessa ja viittaa Luonnonvarakeskuksen Ruokaminimi-hankkeen loppuraporttiin. 

Niemen mukaan Suomi poikkeaa muista Euroopan maista vastuullisella kalatarjonnalla. "Monien kotimaisten kalojen syöminen on suositeltavaa, sillä kalastus poistaa vesistöistämme ravinteita."

Noin puolet kaikista vastaajista ja noin 40 prosenttia suomalaisista kertoo ajattelevansa, että ruuantuotannolla on negatiivinen vaikutus ympäristöön. Yhtä moni ei kuitenkaan koe, että oma ruokavalio olisi haitaksi ympäristölle. Esimerkiksi Suomessa omat ruokavalinnat ympäristölle haitalliseksi kokee noin kolmannes. 

Suomalaisten ruokatottumuksilla on WWF:n mukaan merkittävä yhteys esimerkiksi Itämeren rehevöitymiseen, ja ruoka muodostaa 20–25 prosenttia yksityisen kulutuksen ilmastopäästöistä. Ruokavalion ilmastopäästöistä 45 prosenttia on peräisin lihasta ja 20 prosenttia maitotuotteista.

Niemi suosittelee valitsemaan lautaselle mahdollisimman paljon kasviperäisiä tuotteita, kuten palkokasveja, viljatuotteita, kasviksia, marjoja ja hedelmiä, sekä lähivesien kestävästi kalastettuja kaloja. Lihan ja maitotuotteiden, erityisesti juuston, käyttöä on hänen mukaansa syytä vähentää.

Lue myös:

"Olemme monen mielestä pahiksia, mutta on ekoteko olla karjatila" – Ruoka Akatemiassa otettiin kantaa lihansyöntiin

Kiinnostaako kasvisruokavalio? – Ilman tietoa koostamisesta saatat aiheuttaa itsellesi jopa haittaa

Lihatalojen mielestä kuluttajan pitää saada valita – Gröhn: Ei tarvitse syödä pelkästään lihaa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

S-ryhmä tuo kauppoihin amerikkalaisen kasvipohjaisen ruokatuotesarjan, joka on noussut Britannian ykköseksi

Suomi mukana ensimmäisen kerran kansainvälisessä ruokakampanjassa – Pro Luomu sai EU:lta yli miljoona euroa luomutuotteiden menekin edistämiseen

Tiedätkö, mikä oleellinen ero on myymälässä olevalla Leipomolla ja Leipämöllä?

Näyte-erät ensimmäisistä gluteenittomista mallasohrista lähtevät Pohjois-Eurooppaan – Suomessa viljely mahdollista alkaa aikaisintaan 2023