Ruoka

EU-selvitys: Kolmannes kotitalouksien kasviksista päätyy roskiin

Ruoka 17.08.2018

EU:n laajuisen selvityksen mukaan 40 prosenttia jätteeseen päätyvistä kasviksista on syötäväksi kelpaavaa.


Markku Vuorikari
EU:ssa kasviksista kolmannes lentää roskakoriin.

EU-kansalainen heittää kolmanneksen vihanneksista ja hedelmistä roskiin. Näin selviää Euroopan komission tutkimuskeskuksen selvityksestä. EU selvitti kasvishävikkiä Tanskassa, Suomessa, Saksassa, Hollannissa, Espanjassa ja Britanniassa.

Hedelmä- ja vihanneshävikkiä syntyy yksittäisellä EU-kansalaisella vuosittain runsaat 35 kiloa, josta 14 kiloa on vielä syötävää. Loppu hävikki koostuu kuorista ja muista syötäväksi kelpaamattomista osista.

Euroopan unionin ruokahävikistä puolet koostuu tuoreista hedelmistä ja vihanneksista.

YK:n kestävän kehityksen tavoite on vähentää ruokahävikkiä vuoteen 2030 mennessä puolella. Hävikkiä syntyy eniten kotitalouksista, ravitsemispalveluista ja kaupoista.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön Faon mukaan maailmanlaajuisesti kolmannes tuotetusta ruuasta päätyy hukkaan. EU:ssa ruokahävikkiä tulee vuosittain yhteensä 88 miljoonaa tonnia ja sen on arveltu tuottavan 143 miljardin euron kustannukset.

Lue koko tutkimus.