Fazer on vähentänyt palmuöljyn käyttöä, mutta ei ole luopumassa siitä kokonaan
Palmuöljyä ei sekoiteta suoraan suklaaseen, mutta sitä käytetään esimerkiksi joidenkin suklaamakeisten täytteessä.Fazerin tuotteissa käytetään jonkin verran palmuöljyä, eikä siitä olla ainakaan toistaiseksi luopumassa kokonaan, kertoo konsernin yritysvastuujohtaja Nina Elomaa. Palmuöljyä on kritisoitu siitä, että plantaasien tieltä on raivattu sademetsiä Kaakkois-Aasiassa, mikä lisää kasvihuonepäästöjä ja uhkaa paikallisen luonnon monimuotoisuutta.
Fazerin konsernissa eniten palmuöljyä käytetään Venäjällä, missä se on usein osa leivontamargariinia. Suomessa ja Ruotsissa palmuöljyä käytetään leipomotuotteissa hyvin vähän, Elomaan mukaan määrä on lähellä nollaa.
Suomessa palmuöljyä voi sen sijaan löytää Fazerin makeisista. Esimerkiksi Dumlen ja Geishan täytteissä on käytetty palmuöljyä sen koostumuksen vuoksi.
"Mutta emme koskaan sekoita palmuöljyä suklaaseen, siinä käytämme vain kaakaovoita. Se on meidän laatupäätöksemme", Elomaa kertoo.
Jos makeisten palmuöljy haluttaisiin korvata jollain muulla kasvirasvalla, sen täytyisi olla luontaisesti kovaa. Elomaan mukaan vaihtoehdot eivät ole palmuöljyä parempia.
"Palmuöljyä käytetään, koska se on niin valtavan satoisa kasvi. Jos lähdemme poistamaan sitä globaalisti käytöstä, tarvitsisimme lisää viljelymaata, jotta saisimme saman määrän kasviöljyä."
Elomaan mukaan Fazer seuraakin WWF:n suositusta vastuullisen ja sertifioidun palmuöljyn käytöstä. Joistain tuotteista palmuöljy on kyllä poistettu, mutta täydelliseen boikottiin ei Elomaan mukaan kannata ryhtyä. Se olisi suuri isku myös tuottajamaille, joissa monien ihmisten elinkeino on kiinni palmuöljystä.
"Emme mekään ole täydellisiä, monia asioita voisimme tehdä paremmin, mutta etenemme askel kerrallaan", Elomaa summaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


